Prostreno.cz

První pomoc pro ochranu žaludku a střev

Křeče a průjem. Víte, jak se bránit proti virům? A jaká je první pomoc, když vás přece jen napadnou?

Infekční onemocnění žaludku a střev způsobují především extrémně nakažlivé noro a rotaviry. Nakazit se můžete ze špinavých toalet nebo při kýchnutí nakaženou osobou. Při virových epidemiích byste se měli vyvarovat velkých skupin lidí, mýt si často ruce a tělesný kontakt omezit jen na to nejdůležitější.

Když vás viry doběhnou

Pokud se v jedné domácnosti objeví někdo nakažený, doporučuje se postavit na toaletu lahvičku s dezinfekcí. Před i po použití toalety si tak každý může ruce vydezinfikovat, aby nepřenášel viry na oblečení a jiné povrchy. Také je nutné denně dezinfikovat kliky od dveří, aby se snížilo riziko nákazy dalších osob.

První pomoc

Živé kultury obsažené v jogurtu posilují imunitní systém a hubí zárodečné mikroorganismy způsobující průjmová onemocnění. Snězte proto denně dva až tři bílé jogurty. Pomoci může i koření  jako zázvor, chilli a kurkuma. Ostrá kořeněná  jídla zvyšují produkci žaludečních šťáv, které pak působí antiviroticky a antibakteriálně.

Tabletky proti průjmu byste měli užívat jen v případě, že se chystáte na delší cestu bez možnosti použití toalety. V ostatních případech je vhodnější, aby tělo škodlivé organismy vyloučilo.

Hodně pijte

Lékaři také doporučují hodně pít. Aby tělo netrpělo dehydratací, je nutné vypít alespoň tři litry tekutin denně. Ideální je neperlivá voda a čaj – mátový, fenyklový, anýzový nebo černý. Abyste se cítili lépe, připravte si elektrolytický roztok. Malátnost a slabost je často důsledek nedostatku draslíku.

Nic nejezte

Na začátku, kdy chuť k jídlu stejně není moc velká, byste neměli nic jíst, abyste zbytečně nezatěžovali žaludek. Později je dobré pomalu začínat lehce stravitelnými pokrmy, které doporučovaly už naše babičky – čistý vývar, suchary, slané tyčinky a banány.

Ohřívejte

Nahřátý polštářek nebo termofor položený na břiše uvolňuje křeče. Nejlepší je si dát ještě jeden na ledviny, kde má podle tradiční čínské medicíny regenerační účinek.

Očkování

Pokud cestujete často do míst s možným rizikem nákazy, má smysl se nechat očkovat. Vhodné je například očkování proti choleře, které chrání zároveň i proti průjmovým onemocněním. Očkování proti rotavirům se naopak doporučuje pouze u kojenců a malých dětí, které pak nemohou viry dále přenášet.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat