Prostreno.cz

Komplikace související s přehřátím ogranismu

Pokud organismus vystavíte dlouhodobě vysokým teplotám, hrozí vám riziko zdravotních komplikací. Co všechno se vám může přihodit?

Úpal

Často jej lidé zaměňují s úžehem. Zatímco úžeh je způsoben přímým působením slunečních paprsků, u úpalu jde o přehřátí organismu, tudíž k němu může dojít i v místnosti. Příznaky jsou ovšem podobné: bolest hlavy, nevolnost, případně i horečka či zvracení. Stav zhoršuje nedostatečný přísun tekutin či špatné oblečení. Pozor by si měly dávat zejména malé děti a také senioři.

Dehydratace

Termoregulační systém těla způsobuje, že se rozpálený organismus snaží zchladit tím, že začne vylučovat vodu – tedy potit se. Protože tím ovšem přichází o tekutiny, je nutné je dostatečně doplňovat, aby nedošlo k dehydrataci. Během horkého dne můžeme vypotit až 1,5 litru tekutin za hodinu!

„Líný“ mozek

Možná i z vlastní zkušenosti víte, že ve vedru to člověku zkrátka „nemyslí“. Je to způsobeno tím, že značné množství krve místo do mozku putuje do podkoží, aby zde došlo k rozšíření cév, přebytečné teplo mohlo unikat z těla ven a aktivovaly se potní žlázy.

Bušící srdce

Aby se dostala krev i do mozku, musí srdce ve vysokých teplotách pumpovat více než za běžných okolností. Přetěžuje se tím kardiovaskulární systém a v extrémním případě může dojít až k selhání oběhové soustavy.

Kolaps

Z výše uvedených důvodů je přehřátí nebezpečné zejména pro obézní lidi, pacienty, trpící vysokým tlakem, anebo ty, kdo užívají některé typy léků, jež stimulují kardiovaskulární systém. Dlouhodobé vystavení vysokým teplotám pro ně může mít až fatální následky.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat