Prostreno.cz

Potraviny podporující správnou funkci štítné žlázy

Na štítné žláze stojí a padá vaše celkové zdraví. Nechcete jí udělat radost tím, že si častěji dáte mořské řasy, para ořechy nebo fazole?

Štítná žláza zasahuje prakticky do všeho, co v těle probíhá. Podílí se na srdeční frekvenci, výkonnosti nervů, metabolických procesech, dýchaní, činnosti nervů i chodu oběhové soustavy. Pokud nefunguje správně, je to předzvěst komplikací, jako jsou například výpadky paměti, poruchy trávení, extrémní únava, prudké váhové výkyvy, nadměrné padání vlasů nebo deprese. Pravda je, že nemoci štítné žlázy mají poměrně velkou genetickou predispozici, kterou neovlivníte. Co ale ovlivnit můžete, to je vaše strava. Věděli jste, že existují potraviny, jež tomuto orgánu skutečně svědčí? Jsou to tyhle!

Mořské řasy

Co se týká rostlin, patří mořské řasy k těm nejvychvalovanějším. Jejich benefity? Jeden lepší než druhý! Čistí organismus od toxických látek a zlepšují průchodnost cév. Dále mají schopnost rozpouštět tuky, zatímco regulují škodlivý cholesterol, posilují paměť, pomáhají jasnému myšlení a uklidňují pocuchané nervy. Řasy jsou také famózní zásobárnou organického jódu, což je minerál, který je pro „provoz“ štítné žlázy naprosto zásadní.

Para ořechy

Brazilské neboli para ořechy jsou ceněné pro svou krémovitou a nasládlou chuť. K jejich popularitě přispívá i fakt, že spadají mezi nejbohatší zdroje selenu. Toho je v nich vlastně tolik, že na pokrytí jeho denní doporučené dávky vám bohatě postačí jen jeden zkonzumovaný plod. Selen je spojován s podstatně nižším rizikem hypotyreózy i autoimunitní tyreoiditidy, tudíž ho rozhodně nepodceňujte a prostřednictvím para ořechu si ho dopřávejte pravidelně. Mimochodem, s touhle křupavou „jednohubkou“ podpoříte i růst svalové hmoty, kardiovaskulární systém, obranyschopnost a kvalitu pokožky.

Fazole

Že jste fazole z jídelníčku vyřadili už dávno? Co vás k tomu vedlo? Vždyť tyto luštěniny jsou skvělou „medicínou“ krotící hyperaktivitu štítné žlázy. Navíc normalizují krevní tlak, omezují pravděpodobnost rakoviny tlustého střeva, stimulují tvorbu červených krvinek a rozpouštějí ledvinové kameny. Nechcete tedy své rozhodnutí ještě přehodnotit?

Zdroj: www.healthline.com, www.verywellhealth.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat