Prostreno.cz

Kvasinková infekce nehrozí jen ženskému klínu

Když se řekne kvasinková infekce, většina žen si vybaví svědivý klín a gynekologickou ambulanci. Jenže ona zdaleka nemá jen tuhle podobu! Jakými způsoby se projevuje a co jíst, aby nenavštívila i vás?

Kvasinky jsou mikroorganismy, které se v těle vyskytují zcela běžně. Jejich bydlištěm jsou kupříkladu sliznice v ústech, nosu i jícnu, stejně jako intimní partie, střeva nebo kůže. Za normálních okolností žijí v souladu s bakteriemi a vytvářejí přirozenou mikroflóru. Dojde-li však k narušení fyziologických podmínek, kvasinky se mohou přemnožit, což vyústí v infekci. Že něco takového dokáže „zatopit“ jen ve spodním prádle? Tak to vůbec ne…

Trable s trávením, nehty i vlasy

Typickým příkladem kvasinkové infekce jsou třeba afty, jejichž odborný název je orální kandidóza. Tahle svízel ale stojí i za bílým povlakem na jazyku, mykózou chodidel či nehtů, střídáním průjmu a zácpy, tvorbou lupů nebo opakovanými záněty močových cest. Jak se bránit? Tak jistě, farmaceutických medikamentů existuje celá řada. Ovšem pozor, ani přírodní prostředky nejsou k zahození. Nejvíce se mluví o těchto potravinách!

Jablečný ocet jako lék

Ocet z jablek se využívá především v dietním stravování, neboť se udává, že zrychluje metabolismus a rozpouští tuky. Odborníci si ho ale dávají i do souvislosti s prevencí výše vyjmenovaných stavů, za což prý lze poděkovat jeho obsaženým enzymům. Přidáte ho do zeleninového salátu? Nebo do sklenky vlažné vody a vzniklým nápojem zaženete žízeň? Jak chcete. Na konkrétním způsobu užívání totiž nesejde, důležitější je spíše pravidelnost konzumace. Závěry studie zveřejněné v magazínu Journal of Prosthodontics sdělují, že lidé, kteří si jablečný ocet dávají každý den, bývají ke kvasinkovým infekcím méně náchylní.

Česnek jako přírodní antibiotikum

Ruský penicilin. Takhle se česneku přezdíval už v bývalém Sovětském svazu a zůstalo mu to dodnes. Co vám může nabídnout, tedy kromě typické štiplavé vůně? Tato kuchyňská přísada vyniká podílem organosírových sloučenin, jež zabraňují přemnožení kvasinek. Vyplývá to z poznatků jistého zahraničního výzkumu, o nichž informuje časopis Journal of Intestinal Microbiology. Dočetli bychom se v nich i to, že česnek je nejúčinnější syrový. Ovšem pokud se vám jeho výrazná chuť příčí, můžete ho smíchat třeba s bílým jogurtem.

Chia a lněná semínka

Zmíněným mikroorganismům lze zatnout tipec i pomocí chia a lněných semen. Oba druhy zprostředkovávají antioxidační polyfenoly, které přispívají k jejich regulaci. Tyto drobné plody příznivě ovlivňují i trávení, detoxikaci, kvalitu pokožky a mozkové funkce, takže je v obchodě nenechávejte bez povšimnutí.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat