Prostreno.cz

Česnekový extrakt je pro srdce velmi prospěšný

Chcete si pojistit bezproblémové trávení i ukázkový krevní tlak? Užívejte česnekový extrakt, který vám zajistí obojí! V čem tkví jeho tajemství?

Úsloví, že cesta k srdci vede přes žaludek, nikdy nebylo pravdivější. A to hlavně díky nejnovější studii (1), kterou zveřejnil magazín Frontiers in Nutrition. Její poznatky informují o tom, že bakteriální nerovnováha v trávicím traktu způsobuje vysoký tlak, což nahrává rozvoji kardiovaskulárních příhod. Také jste překvapení z toho, že tyhle dvě věci spolu souvisí?

Spojení, o kterém se často nemluví

Vědecký tým pod vedením lékařky Karin Ried z Národního institutu integrované medicíny v australském Melbourne měl už dlouho podezření, že dysbióza střev, což je vlastně přemnožení patogenních bakterií, vede k arteriální hypertenzi. Tamní experty tedy napadlo, zda by řešení situace nemohl představovat česnek, o kterém je známo, že škodlivé patogeny likviduje. Ukázalo se, že to byla správná myšlenka (2).

Přírodní dar nedozírné hodnoty

Výzkumníci do svého tříměsíčního výzkumu (2) zahrnuli 50 dospělých osob s hypertenzí, přičemž je rozdělili do dvou skupin. První z nich pak užívala česnekový extrakt, druhá jeho náhražku v podobě placeba. Finální podrobná analýza jednoznačně prokázala, že uživatelům česneku se snížil nejen krevní tlak, ale i arteriální tuhost. A pozor, dokonce se jim zlepšil i střevní mikrobiom, tedy složení mikroorganismů v gastrointestinálním traktu!

Není česnek jako česnek

„Normalizace tlaku byla patrná u všech osob konzumujících česnekový extrakt. Hodně nás také udivila příznivá probiotická změna, s jakou tento prostředek nastolil rovnováhu v jejich střevech. Zejména pak nárůst dvou druhů prospěšných bakterií, jmenovitě Lactobacillus a Clostridia. Právě díky nim zřejmě k ustálení tlaku došlo,“ odhaluje pozadí výzkumu lékařka Karin Ried. Ta zároveň vysvětluje, proč je extrakt mnohem účinnější než čerstvý česnek – jeho tepelná úprava ničí látky odpovědné za střevní i „tlakové“ výhody (3).

Zdroj: (1) www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2022.849005/full, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4838534/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6966103/ 





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat