Prostreno.cz

S konzumací kurkumy by někteří lidé měli být opatrní

Může kurkuma ohrozit hladký průběh těhotenství? A proč se toto ochucovadlo nedoporučuje před plánovanou operací nebo chudokrevným jedincům?

Kurkuma je mnoholetá rostlina dorůstající až do výšky jednoho metru. Věděli jste, že se pěstuje i jako pokojová květina? Nebo že jsou její nádherné květy připomínající lotos vyhledávanou svatební dekorací? Možná je toho víc, co jste o této přísadě dosud netušili…

Tradice dávkovaná po špetkách

Podle nejstarších dochovaných záznamů lidé využívají kurkumu už deset tisíc let. Za tuto dobu získala mnoho přezdívek, nejčastěji se však označuje jako indický šafrán nebo zlatá bohyně. Tato neodmyslitelná součást thajské, čínské a indonéské kuchyně si získala srdce strávníků, lidových léčitelů i vědců. A důvody jsou více než zřejmé.

Nedoceněné léčivo 

Jinak zvaný indický šafrán, o němž se ve svých zápiscích zmiňuje i slavný mořeplavec Kryštof Kolumbus, má takřka zázračné účinky. Studie za studií potvrzuje, že pomáhá při plicních infekcích, bolestech hlavy, alergii, astmatu, horečce i menstruačních potížích. Rovněž se prokázalo, že výrazně omezuje riziko rakoviny, kardiovaskulárních onemocnění, Alzheimerovy choroby i chronických zánětů. Odborníci taktéž upozorňují na to, že podporuje regeneraci, povzbuzuje imunitní systém, reguluje cholesterol a ulevuje pacientům s osteoartrózou i revmatoidní artritidou. Kurkuma se uplatní i při akné, ledvinových poruchách, kožních vyrážkách, kašli a tuberkulóze. Takže ano, je to poklad. Mohou tuto zlatou medicínu ale užívat všichni bez rozdílu? Takhle to také úplně není…

Varování, které nelze podceňovat

Někteří experti varují, že určité skupiny lidí by s konzumací uvedeného koření měli být zvláště obezřetní. Platí to zejména pro těhotné ženy, neboť by obsažený kurkumin mohl stimulovat kontrakce dělohy, a vyvolat tak předčasný porod. Na pozoru by se před kurkuminem měli mít i jedinci s refluxní chorobou jícnu, protože by za jistých okolností ještě zhoršil žaludeční nevolnost. Jeho vyšší dávky také zabraňují vstřebávání železa, což by měli vědět ti, kteří mají potíže s anémií. Kurkuma sama o sobě ovlivňuje i srážlivost krve, proto se nedoporučuje před plánovanou operací ani jakýmkoli jiným chirurgickým zákrokem. Poraďte se raději se svým lékařem, zda je pro vás vůbec vhodná, čistě pro jistotu!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat