Prostreno.cz

Jak nebezpečný je zvýrazňovač chuti mono-natrium-glutamát

E621 je evropské číslo uvádějící potravinovou přídatnou látku mono-natrium-glutamát. Tento sodíková derivát glutamové kyseliny (E620) je přírodní látka obsažená v mnoha potravinách a využívá se v potravinářství především jako chuťový zvýrazňovač. Jaká jsou zdravotní rizika spojená s jeho konzumací?

V zásadě je E621 glutamát, tedy sůl kyseliny glutamové. Glutamáty se nacházejí v přírodní formě ve všech proteinových složeninách a najdeme je v téměř všech potravinách, především ale v mase, rybách, mléčných výrobcích a mnoha druzích zeleniny.

Tím jsou běžnou složkou potravin – i když jako umělé zvýrazňovače a kořenící směsi v hotových potravinách upadly (neprávem) v nemilost. Dokonce samo lidské tělo dokáže glutamát vyrobit. Pokud konzumujete E621, dostane se do metabolismu bílkovin a je bezezbytku zpracovaný.

Kde se používá E621

Přídatná látka E621 funguje jako zvýrazňovač chuti, přičemž dodává takzvanou „pátou chuť“ (umami), která lze nejlépe popsat jako pikantní s lehkým nádechem ryby.

Výrobci potravin ji využívají k vyrovnání chuti, kterou pokrmy ztratí například vařením nebo jiným zpracováním hotových potravin. Pokud by přidaná nebyla, mnoho pokrmů by chutnalo velmi „nudně“.

Typické potraviny, kde E621 můžete najít, jsou hlubokozmrazené potraviny, konzervy nebo sušené potraviny, kořenící směsi nebo třeba salátové dresinky. Ale v přírodní formě se vyskytuje v rajčatech, parmezánu, vejcích, masu a dalších potravinách.

Jaká hrozí rizika

Glutaminová kyselina a glutamáty byly a jsou často spojovány v „syndromu čínských restaurací“. Návštěvníci si stěžují, že po konzumaci jídel, kam se glutamát přidává, trpí bolestmi břicha a končetin, necitlivostí krku nebo nevolností.

Vědecky ale nebyla tato teorie dosud potvrzena. Jisté příznaky se sice mohou vyskytnout, pokud v krátké době sníte více než 10 gramů, ale takové množství je téměř nedosažitelné. Proto se vědci domnívají, že potíže přicházejí spíše jako reakce na jinou látku, která se ale do potravin přidává spolu s glutamátem.

Zdroj: www.theguardian.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat