Prostreno.cz

Nepodceňujte sílu rybího oleje

Babičky rybímu oleji říkaly rybí tuk. Přes nelibost svých vnoučat ho každé ráno nutily svým blízkým, a věděly proč. Kdysi dávno ale ještě žádná z nich netušila, že tahle tradiční medicína kromě svých známých zdravotních účinků krotí i psoriázu!

Nejcennější složkou rybího oleje jsou omega 3 mastné kyseliny, které mají na tělo velmi pozitivní vliv. Pravidelná konzumace ryb a doplňků stravy z rybího tuku je již dlouho považována za snadný způsob, jak snížit riziko vysokého cholesterolu, vysokého krevního tlaku a srdečních chorob. To žádná novinka není. Studie z roku 2020 však potvrdila, že rybí olej v kombinaci s konvenční léčbou pomáhá lidem s psoriázou neboli lupénkou (psora = odlupování, škrábání).

Bojovník proti zánětu

Psoriáza atakuje především kůži, avšak kromě pokožky může postihovat i nehty a klouby. S nemocí se potýká přibližně 2–3 % populace. Jelikož se jedná o zánětlivé autoimunitní onemocnění a rybí olej vykazuje protizánětlivé vlastnosti, je pak jasné, že od lupénky ulevuje. Proto by se jeho schopnosti neměly podceňovat.

Denní dávka rybího oleje je pro organismus přínosná, nicméně vyhýbat by se mu měli lidé s alergiemi na ryby nebo korýše. Právě u nich se může vyvinout vyrážka nebo dermatitida. Výživoví poradci apelují, že rybí olej obsahuje malé množství bílkovin, jež způsobují alergické reakce u lidí, kteří jsou k tomu náchylní. Také je vhodné se před užíváním jakéhokoli doplňku nebo léku poradit s lékařem, která má přehled o vašem aktuálním zdravotním stavu.

Když hlava není v kondici

Rybí tuk, tedy kromě toho, že chrání srdce a ulevuje při lupénce, přispívá k léčbě některých duševních poruch. Mozek je totiž tvořen téměř z 60 % z tuku a velkou část tohoto tuku tvoří omega-3 mastné kyseliny, jež se dají jeho prostřednictvím doplnit. (Některé studie naznačují, že lidé s duševními poruchami právě omega-3 mastných kyselin mají málo.) Lékaři tak doporučují tuk z ryb užívat u depresí, psychotických poruch, schizofrenii i bipolární poruše.

Rybí olej dál snižuje příznaky astmatu, zejména v raném věku. Akademická zjištění zároveň naznačují, že v kombinaci s dietou nebo cvičením dokonce pomáhá při hubnutí. Užívá se jedna čajová lžička (5 mililitrů) denně, během jídla nebo po jídle. K zakoupení je i ve formě tobolek.

Zdroje: Wikipedia.org, eatthis.com, healthline.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat