Prostreno.cz

Patison prospívá srdci a zbavuje tělo toxinů

Nevíte, co k večeři? Naplňte patison masem, sýrem nebo zeleninovou směsí. Udělat se z něj dají i parádní „bramboráky“! Ať už zkusíte jakýkoli recept, zamilují si ho vaše chuťové buňky i zdraví.

Dýně jsou gastronomickým hitem už pěkných pár let. Ale co jejich příbuzní, tedy patisony? I je bychom podle výživových poradců měli jíst po kilech! Proč tuto potravinu, jejíž podivný tvar trochu připomíná UFO, zahrnout do podzimního jídelníčku? Tyto zdravotní i kosmetické účinky mluví asi za vše…

Opalovací krém k jídlu

Patison obsahuje mnoho prospěšných látek, mezi kterými nechybí ani vychvalované karotenoidy. Ty mají ve vědecké profesi pověst prostředku, který pokožce poskytuje ochrannou bariéru před různými vlivy okolního prostředí, jako jsou například sluneční ultrafialové paprsky nebo toxiny ve znečištěném životním prostředí. Karotenoidy předcházejí poškození DNA buněk, podporují regeneraci a zpomalují stárnutí. Každé sousto patisonu tedy funguje jako opalovací krém i elixír mládí! Kromě toho, že vás tato zelenina zkrásní, také podpoří vaši kondici. A rozhodně ne málo. Jaké schopnosti se jí přisuzují?

Prevence srdečních chorob

Četné odborné studie se shodují v tom, že výše zmíněné látky podstatně omezují i rozvoj kardiovaskulárních onemocnění. Hodně jim v tom pomáhá také přítomný draslík, který upravuje hodnoty krevního tlaku, zajišťuje správnou funkci svalového systému a normalizuje srdeční frekvenci.

Harmonické trávení a štíhlé křivky

Patison má velice nízký obsah kalorií, což z něj dělá skvělého spojence při nejrůznějších redukčních dietách. Načerpáte z něj i poměrně dost vlákniny, která prodlužuje pocit nasycení a detoxikuje střeva i celý organismus, zatímco snižuje riziko rakoviny tlustého střeva. Tento chutný „talíř“ se doporučuje také diabetikům a pro jeho nízké množství sacharidů se hodí i do dětského jídelníčku. Co další výhody?

Silná imunita, kterou potřebujete

O patisonu je rovněž známo, že povzbuzuje obranyschopnost a ulevuje od potíží způsobených slinivkou břišní. Také má močopudné vlastnosti, proto je vhodný při ledvinových poruchách. Spásu však přináší i pacientům s revmatismem, dnou či aterosklerózou.

Zdroje: brettelliott.com, healthbenefitstimes.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat