Prostreno.cz

Zdroje zdravých sacharidů

Sacharidy jsou zlo! Nebo aspoň tak se to mezi hubnoucími, kteří se stravují na dietách s jejich nízkým obsahem, říká. Pravdou je, že právě sacharidy jsou pro tělo primárním zdrojem paliva a mají svoji zdravější verzi.

Sacharidy lze rozlišovat podle toho, zda se skládají převážně z plnohodnotných potravinových zdrojů nebo ze složek, které byly zpracovány a rafinovány. Sacharidy na bázi plnohodnotných potravin (někdy označované jako „komplexní sacharidy“) mají obvykle vyšší obsah vlákniny a dalších živin a měly by tvořit větší část denního příjmu sacharidů (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4224210/). Mezi ty nejlepší se pak řadí tyhle kuchyňské dary (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8116550/)!

Čočka

Čočka je zdrojem sacharidů, ale i dalších důležitých živin, jako jsou bílkoviny a vláknina. Uvedená luštěnina je zároveň přirozeným dodavatelem železa, hořčíku nebo vitaminu B6. Namítáte-li, že čočka nadýmá, zkuste její červenou variantu. Polévka z červené čočky a rajčat vás jistě uchvátí, stejně jako čočkové karbanátky.

Mléko

Vitaminy, minerály, jako je vápník nebo hořčík, ale především bílkoviny a sacharidy. Mléko se tedy nezdá! Sklenka tohoto klasického nápoje je jedním z nejzdravějších a snadno dostupných zdrojů sacharidů, ze kterých můžete vybírat.

Quinoa

Quinoa obsahuje přírodní sacharidy a spolu s uspokojující vlákninou se stará o pocit sytosti. Zatím tedy platí, že v našich kuchyních není příliš rozšířená, ale když jí dáte šanci, přiroste vám k srdci. Zapečte ji se zeleninou, pro tělo získáte i cenné antioxidanty.

Sladké brambory

Batáty jsou plné betakarotenu, který podporuje zdravý imunitní systém. Na 100 gramů sladkých brambor přijde 90 kalorií a 21 gramů sacharidů. Batátové pyré je pak oblíbenou přílohou steaků či pečeného kuřete.

Oves

I ovesné vločky přirozeně obsahují sacharidy spolu s rozpustnou i nerozpustnou vlákninou. Dají se namlít na mouku, přidat k nějakému sýru (ricotta  či cottage) a společně se sušeným ovocem a vajíčkem krátce zapéct. Připravíte tak skvělou ranní snídani nebo dopolední svačinu.

Hrušky

Na 100 gramů hrušky přijde 11,7 gramů sacharidů. Hruška se běžně konzumuje syrová nebo v různých formách tepelných úprav, nejčastěji jako součást kaší a ovocných salátů. Máte ji radši než jablko?

Zdroje: eatingwell.com, eatthismuch.com, wikipedia.org, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4224210/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8116550/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat