Prostreno.cz

Tak skvělý květák může být

Květák je jedním z nejoblíbenějších druhů zeleniny, protože je nejen zdravý, ale i jeho příprava je obzvláště všestranná. Ať už jako lehké jídlo, polévka nebo pečený – květák lze připravit všemi možnými způsoby přípravy!

Květák, také nazývaný karfiol, vděčí za své jméno botanické zvláštnosti: Hlava je ještě nerozvité květenství rostliny. Pokud byste květák nesklidili včas pro konzumaci, rozvinul by se do květu se semeny. Na rozdíl od blízce příbuzné brokolice má uzavřený květ. Vzhledem k tomu, že během růstu je květenství zcela zakryté listy, nevytváří se žádné zelené rostlinné barvivo (chlorofyl), a proto má květák převážně bílou barvu. V Itálii a Francii, jsou na druhé straně, velmi populární barevné odrůdy, jako je zelený nebo fialový květák.

Květák je také velmi zdravý: Kromě vitaminu C má vysoký obsah vitaminu K a draslíku.

Recepty s květákem

Květák můžete podávat s rozpuštěným máslem nebo bešamelovou omáčkou. Ale klasika v podobě obaleného v trojobalu a smaženém na másle je asi to první, co se vám v souvislosti s květákem vybaví. Jako příloha se skvěle hodí k masu a rybám, jako je třeba losos.

Zvláště chutné jsou ale i jemné květákové polévky. Zkombinovat je můžete nejen s krevetami, ale i s čočkou nebo bramborami. Vzhledem k tomu, že květák je snadno stravitelný, je ideální jako lehká a dietní strava. Pyré je díky nízkému obsahu sacharidů například skvělou alternativou k bramborové kaši.

Zdroj: www.essenundtrinken.de






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat