Prostreno.cz

Jak střeva ovlivňují náš sexuální život

Přepracovanost, rozhozené hormonální hladiny, vyčpělost vztahu… V souvislosti s chutí na milování a libidem se nejčastěji hovoří o únavě, nízké kvalitě partnerství či nedostatku těch správných hormonů. Milostný život ovšem řídí hlavně střeva! 

Tak samozřejmě, že pokud je vám špatně od žaludku nebo vás trápí otravné pálení žáhy, do sexu se vám moc nechce. Vztah mezi sexuálním a zažívacím zdravím je totiž úzce propojen. Možná víc, než si mnozí lidí připouštějí.

Důležitá úloha hormonu serotoninu

Střeva bývají označována za sekundární „druhý“ mozek. Jsou centrálou trávicí činnosti, ale i zdrojem psychoaktivních látek, které ovlivňují aktuální duševní rozpoložení. Ve skutečnosti až 90 procent serotoninu, zodpovědného za pocity štěstí, se vyrábí právě ve střevech. Z toho vyplývá, že jakýkoli zánět střeva narušuje sekreci serotoninu, a tím i libido. Pro příklad není nutné chodit daleko. Stačí špetka stresu, jež souvisí s gastrointestinálními problémy (třeba průjmem, nadýmáním či žaludečními křečemi) a tělo místo serotoninu začne vylučovat kortizol. To je konec intimního scénáře!

Když vám nesedne jídlo

Serotonin je neurotransmiter, který v mozku reguluje a stabilizuje náladu, jak již bylo uvedeno. Člověk se díky této chemikálii cítí méně úzkostně a depresivně, takže je sex příjemnější. Serotoninový systém může být narušen pouhým zvracením, nevolností po jídle či syndromem dráždivého tračníku. O sexuálním potěšení pak nemůže být řeč. Vědomí, že si během předehry upšouknete, poletíte na toaletu s nucením na blinkání, romantice pochopitelně nenahrává. A podobné je to i u zánětů.

Infekce močových cest? Sexu stop!

Infekce močových cest se často objevuje právě u těch, kdo mají problémy s trávením. Porucha trávení totiž může podporovat bakteriální růst. (Konkrétně třeba bakterie E. coli se do močového ústrojí dostává z trávicí trubice.) Navíc, pokud již máte infekci močových cest, je pravděpodobnější, že se u vás rozvinou trávicí problémy, které by mohly mít dopad na břicho, zejména v jeho spodní části.

Bolest při sexu je jedním z možných příznaků tohoto zánětu. Zároveň je pohlavní styk často příčinou, proč k přenosu bakterií do močových cest došlo, což se týká hlavně žen, protože oproti mužům je jejich močová trubice podstatně kratší a blíž ke konečníku. Nyní, když víte, že zdraví střev je pro sexuální život zásadní, snažte se o tyto orgány pečovat. Zdravě se stravujte a pravidelně užívejte probiotika. Váš milostný život tím jenom získá.

Zdroje: www.healthshots.com, www.wikipedia.org, www.byramhealthcare.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat