Prostreno.cz

Špatná strava souvisí s poporodní depresí

Poporodní deprese si nevybírá. Postihuje prvorodičky i druhorodičky, chudé i bohaté, celebrity i „obyčejné“ ženy. Nechcete-li, aby vás dostihla také, je třeba dbát o správný jídelníček! Co by v něm nemělo chybět?

Život novopečených matek je plný výzev. Fyzické zotavování z porodu, zvykání si na život s novorozencem, řešení zcela nových povinností, zoufalý nedostatek spánku i možné potíže s kojením. Je toho prostě moc! Žádný div, že takový životní obrat o 360 stupňů mnohdy zapříčiní jistou stresující melancholii, která odezní až ve chvíli, kdy si tohle všechno „sedne“. Zpravidla to bývá prvních pár týdnů, ovšem může být hůř, protože přibližně u 15 procent žen zhoršené psychické rozpoložení přeroste v závažnější věc – poporodní depresi.

Může přijít kdykoli

Tento druh deprese se může rozvinout kdykoli během prvního roku dítěte, nejčastěji k tomu ale dochází do jednoho měsíce od narození. Projevuje se pak smutkem, provinilostí, pocity méněcennosti, sociální izolací, náladovostí a nekončící beznadějí. Některé ženy mají výčitky z toho, že jim chybí touha po sbližování s miminkem, jiné se o něj odmítají starat úplně, což pochopitelně hodně věcí komplikuje. Bylo by ale chybou myslet si, že se poporodní deprese týká jen prvorodiček. Ze statistik vyplývá, že postihuje i ženy po druhém, třetím a klidně i čtvrtém dítěti, a to i v případě, že sžívání s předchozími potomky probíhalo bez problémů. Příčin je pak více, zahrnují hormonální výkyvy, nadbytek stresu, deprese v rodinné anamnéze i nedostatečnou připravenost na mateřství. Ovšem i strava zde sehrává roli!

Klíčová je správná volba potravin 

Stále více výzkumů si poporodní depresi dává do souvislosti se špatnou stravou, respektive určitými chybějícími živinami. Konkrétně jde o vitaminy B3 A B6, omega-3 a omega-6 esenciální mastné kyseliny, folát a stopové minerály, jako je železo, zinek, selen a draslík. Odborníci proto doporučují, aby čerstvé maminky konzumovaly tvaroh, banány, špenát, ananas, cizrnu, chřest, slunečnicová semínka, tofu, ořechy, vejce a tučné ryby. Tyto jmenované potraviny obsahují zmiňované látky, jejichž absence se může projevit právě poporodní depresí.

Zdroj: www.healthifyme.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat