Prostreno.cz

Kefír si vaši pozornost opravdu zaslouží

Ačkoli jsou zdravé, na jogurty si moc nepotrpíte? Co kdybyste se místo nich zaměřili na kefír? Trávení spraví také. Zároveň posílí imunitu, ochrání před infekcemi, sníží riziko rakoviny a podpoří duševní pohodu.

Kefír původně pochází z vysokých hor Tibetu a Kavkazu, kde se konzumuje již celá staletí. Skutečnost, že se v těchto oblastech lidé dožívají úctyhodného věku, se připisuje právě jemu, proto ho místní nazývají nápojem stoletých. Pro svou osvěžující chuť a příznivé účinky na lidský organismus je ale kefír oblíbený po celém světě. Co přesně vám může nabídnout?

Fantastický zdroj mnoha živin

Jedna menší sklenice nízkotučného kefíru se může pochlubit devíti gramy bílkovin. Obsahuje ale i 24 procent denní doporučené dávky vápníku, 12 procent vitaminu D a takřka 30 procent denní dávky vitaminu B12. Načerpáte z ní také spoustu hořčíku, fosforu i širokou škálu bioaktivních sloučenin, organických kyselin a peptidů.

Lepší probiotikum než jogurt

Asi nejznámější probiotickou potravinou bývá vychvalovaný jogurt. Pravdou ale je, že je kefír v tomto směru mnohem účinnější, protože oproti němu má prospěšných bakteriálních kultur mnohem více. Tyto mikroorganismy nepomáhají jenom harmonickému trávení, příznivý vliv mají i na regulaci hmotnosti a duševní zdraví. A není to zdaleka všechno.

Ochrana před infekcemi

Ve vědeckých kruzích se nepochybuje ani o tom, že probiotika obsažená ve zmíněném nápoji chrání tělo před infekcemi a inhibují růst škodlivých bakterií, a to včetně Salmonelly, Helicobacter pylori a E. coli. Je to dáno i tím, že kefiran, typ sacharidu přítomný v kefíru, vykazuje silné antibakteriální účinky.

Silnější imunita a prevence rakoviny

Rakovina je asi nejobávanější chorobou a také jednou z nejčastějších příčin předčasného úmrtí. Je to možná k nevíře, ale složení uvedeného mléčného výrobku proti ní pomáhá bojovat, jak naznačuje třeba studie publikovaná v magazínu Nutrition and Cancer. Protirakovinné působení a posílení imunity je přisuzováno právě obsaženým probiotikům.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3833126/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4854945/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22529959/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4273153/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15848295/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27144297/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat