Prostreno.cz

Není celer jako celer

Pokud máte rádi celer, máte štěstí, protože existují dvě verze této zdravé a chutné zeleniny. Každá má své výhody – ale obě varianty mají společný vysoký fitness faktor.

Obsahuje jen velmi málo kalorií a o to cennější složky. Celer lze také připravit na různé způsoby. To platí pro kořen i celer známý také jako řapíkatý. Mimochodem, na první pohled nemají nic společného. Jen ten, kdo si k nim přičichne, nebo je vyzkouší, si rychle všimne úzkého vztahu mezi oběma variantami.  

Oba druhy celeru se však liší nejen vzhledem, ale i konzistencí. Kulatý celer má velmi pevnou dužinu, kterou si můžete vychutnat i syrovou, pokud je jemně nastrouhaná. Křupavé a na vodu velmi bohaté stonky celeru se naopak konzumují spíše ​​syrové.

Pěstování

Původním domovem celeru je Středomoří. Dnes se však zelenina pěstuje po celé Evropě a samozřejmě i u nás. Hlavní sezona venkovního sběru celeru je od září do listopadu. Protože je možné ho skladovat dlouho do března, můžete si celer koupit i déle čerstvý, někdy až do další sezony. 

Řapíkatý celer chutná vydatně a intenzivně, zatímco celer kořen má poměrně jemnou chuť.

Jak zdravý je celer?

Co se týče plusových bodů na postavu, celer má před svým kulatým velkým bratrem něco navrch: je to jedna z nejméně kalorických zelenin ze všech, a navíc neobsahuje žádný tuk. Ale i bulvu lze považovat za prostředek na hubnutí, protože hodnoty kalorií a tuku jsou jen o trochu vyšší.

Ale ať už trvalka nebo hlíza: Celer vděčí za svou typickou chuť obsaženým éterickým olejům, díky nimž je dobře stravitelný, stimulují metabolismus a mají jemný odvodňovací účinek. Obecně platí, že celer nabízí značné množství vitaminů A, B, C a vitaminu E. Obsah vlákniny také dělá z celeru zdravou pochoutku.

Celer pomáhá udržovat rovnováhu krevního tuku a cukru v krvi. V celeru najdete také antioxidanty, které chrání před poškozením volnými radikály.

Tipy na přípravu celeru

Celer je klasika v polévkové zelenině. Skvěle ho ale uvaříte i samotný jako zeleninu, a nejen vegetariáni ocení obalované a křupavé plátky jako jakousi náhradu řízku. Celeru nevadí kreativní experimenty, právě naopak: Hodí se téměř ke všemu a lze jej výborně kombinovat s jinými druhy zeleniny, masem, rybami a drůbeží. Celer je také skvělá nízkosacharidová alternativa k bramborové kaši.  

I použití řapíkatého celeru je všestranný. Můžete ho například namáčet nebo spařit v pikantním dipu a poté krátce zapéct. Skvěle chutná i syrový, a proto se skvěle hodí do salátů.

Mimochodem: Jemné světle zelené listy celeru jsou příliš dobré na to, abyste je vyhodili. Můžete je umýt a používat jako čerstvé bylinky. Věděli jste, že z drcených celerových semínek se také často dělá celerová sůl, která je skvělá s vejci a sýrem?

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5871295/, www.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ptr.6492, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7311862/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat