Prostreno.cz

Lichořeřišnice je antioxidační vzpruhou

Ozdobí každou zahrádku, truhlík i květináč a pomůže vyléčit celou řadu zdravotních potíží. Takový poklad je lichořeřišnice, která má skutečně dlouhou tradici. Nechcete jí u sebe také ubytovat? Je nenáročným, ale vděčným nájemníkem!

Lichořeřišnice je takový malý zázrak. Anebo spíše velký? Tato jednoletá bylina pocházející z Jižní Ameriky je nejen atraktivní rostlinnou dekorací, ale i všestranným lékem. K nám do Evropy se díky rozsáhlým zámořským objevům dostala ve druhé polovině 17. století a prakticky ihned oslovila lékaře i ranhojiče, kteří ji doporučovali zejména k léčbě infikovaných ran, urologických potíží a plicních chorob.

Krásná květina, která je k jídlu

Sytě červené, žluté i oranžové květy potěší nejedno oko i chuťovou buňku. Jakmile si je dáte do úst, budete mít pocit, že jíte šťavnaté ředkvičky. Konzumovat ale můžete i listy a stonky, kterými se dá dozdobit salát, těstovinový talíř i polévka. Co se týká zdravotních benefitů této rostliny, je jich celá řada. Které její vlastnosti oceníte nejvíce?

Antioxidační vzpruha 

Listy i kvítky lichořeřišnice jsou velmi bohaté na antioxidanty a další cenné živiny, a to včetně vitaminu C. Jeho množství je pak podobné, jako nabízí třeba petržel. Vitamin C kromě imunity zlepšuje i fyzickou výkonnost, odolnost vůči stresu, paměť a hodnoty krevního tlaku (1).

Podpora ostrého zraku

Další působivou předností lichořeřišnice je vysoký podíl luteinu, což je sloučenina spojována s ochranou před škodlivými volnými radikály, kvalitnější pokožkou a ostrým zrakem. Nacházejí se v ní také látky, které organismus snadno absorbuje a které prospívají dýchacímu i trávicímu systému (2).

Úleva při infekcích

Tahle překrásná květinka nabízí i jiné služby. Její složky mají přirozeně antibiotické účinky, které se dle tradiční lidové medicíny i odborných výzkumů uplatní při infekcích močových cest, stejně jako při kašli, bronchitidě a zácpě (3). Že se vám doma „lichoška“ bude náramně hodit?

Zdroje: (1) www.www.healthline.com/nutrition/vitamin-c-benefits#Unproven-claims-about-vitamin-C, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29766690/#:~:text=Antioxidant activity of extracts from,anthocyanins%2C polyphenols and vitamin C.&text=High content of erucic acid,oil as treatment in adrenoleukodystrophy, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27161402/





Celkem 3 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat