Prostreno.cz

Kmínová voda je elixírem zdraví i krásy

Kmín je při vaření zkrátka nepostradatelný. Ostatně, co by si bez něj počaly třeba takové brambory? Ten římský se ale hodí i na přípravu čaje. Podpoří nejen imunitu, mozkové funkce a trávení, ale i mladistvou vizáž!

Římský kmín pochází z šabreje kmínovitého (Cuminum cyminum), který dorůstá pouze do výšky 25 cm. Tato drobná semínka sice připomínají klasický kmín, ovšem oproti němu mají světlejší barvu a liší se i chutí, neboť jsou o trochu více hořká. Jde o koření naprosto typické pro arabskou a orientální kuchyni, ale využití nalézá i v lidovém léčitelství.

Čaj, který svede zázraky?

Dát si takhle po ránu místo kávy kmínovou vodu? To může být velký krok ke zdraví, domnívají se zastánci alternativní medicíny. Tento elixír si jednoduše připravíte tak, že menší hrst semínek římského kmínu povaříte ve vodě a následně scedíte. Vzniklý nápoj možná nevypadá kdovíjak atraktivně, ovšem účinky má prý přímo zázračné. Pochlapíte se alespoň na „štamprličku“?

Bezproblémové trávení

Tahle bylina může dost výrazně pomoci vašemu trávení, neboť stimuluje sekreci sacharidů, glukózy a enzymů štěpících tuky. Taktéž příznivě ovlivňuje metabolismus, proto předchází nepříznivým stavům, jako je nadýmání, nevolnost, pálení žáhy a plynatost. Obsažené antioxidanty navíc přispějí k odstranění odpadních látek, toxinů a volných radikálů, čímž vylepší činnost orgánů a posílí imunitu. Vyšší podíl železa zase zapůsobí proti anémii, která člověka okrádá nejen o energii. Jaké další výhody nelze opomenout?

Stopka kašli a lepší paměť

Kmínová voda má velmi pozitivní vliv i na dýchací soustavu, shodují se lidoví léčitelé. Podle nich dokáže rozředit nejen nepříjemné hleny a ulevit tak od kašle, ničí také mikroorganismy způsobující nachlazení a horečku. Zároveň údajně upevňuje paměť a vlastně i veškeré kognitivní funkce. Lze ji využít i zevně? Ale to víte, že ano. Nebo snad nechcete dokonalou pokožku?

Pleťový toner s omlazujícími účinky

Jak již bylo uvedeno v předchozích řádcích, kmín funguje jako detoxikační lapač volných radikálů, které urychlují stárnutí pleti. Jeho vnější použití tedy může tvorbu předčasných vrásek trochu přibrzdit. Co se týká žádoucího mladistvého vzhledu, ruku k dílu přidají i obsažené vitaminy A, C a E. Sluší se dodat, že kmín díky protizánětlivým a antibakteriálním vlastnostem zabírá i na akné, přičemž zklidňuje podráždění. Kmínovou vodou si čas od času klidně opláchněte i vlasy, hloubkově je totiž vyživí a poskytne ochranu před nepříznivými vnějšími vlivy.

Zdroj: www.stylecraze.com/articles/benefits-of-jeeracumin-water-for-skin-hair-and-health/ - celý článek






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat