Prostreno.cz

Až konečně dorazí teplé počasí, jezte a pijte toto

Vzhledem k tomu, že nás opět čeká suché a horké léto, již teď si připomeňme, jaké potraviny a nápoje zařadit do svého denního režimu. Snižování tělesného tepla se stane letošním úkolem číslo jedna!

Léto 2022 bylo nejteplejším v historii Evropy. Horký a suchý vzduch ze severní Afriky kupříkladu v takovém Španělsku vyhnal teploty až na 40 stupňů Celsia již v květnu loňského roku. Letos se předpokládá něco podobného.

Podle předpovědi britského meteorologického úřadu bude rok 2023 ještě teplejší než ten loňský. Údajně se má jednat o desátý rok v řadě, kdy bude globální teplota nejméně o 1 °C vyšší, než je průměr. Není nutné připomínat, že v důsledku veder trpí ti nejzranitelnější, jako jsou malé děti, senioři a lidé s chronickými nemocemi. Víte, jaké potraviny a nápoje snižují tělesné teplo?

Kokosová voda

Kokosová voda je nejzdravější letní nápoj a zároveň skvělý prostředek pro oživení a osvěžení organismu. Kokosová voda vám může pomoci překonat horko, protože je plná přírodních elektrolytů, vitaminů a minerálů, které rehydratují tělo a chrání ho před nemocemi. Vhodná je i po cvičení (1).

Podmáslí

Podmáslí je nápoj bohatý na probiotika, vitaminy a minerály, které obnovují normální tělesnou teplotu. Tento zázrak ze sekce mléčných výrobků zkrátka reguluje tepelný stres (2). Také dokáže udržet hladinu hydratace pod kontrolou.

Okurky

Kromě vysokého obsahu vody jsou okurky dobrým zdrojem vlákniny, vitaminů B1, B2, B3, B5 a B6, kyseliny listové, vitaminu C, vápníku, železa, hořčíku, fosforu, draslíku a zinku. Uvedené živiny pomáhají předcházet zácpě, odstraňují toxiny z těla a pečují o hydrataci těla. Takže, abyste znovu získali svou energii, kdykoli se cítíte unavení, zakousněte se právě do okurek.

Citrusové plody

Pomeranče, citrony a limetky jsou jen některé z příkladů citrusových plodů, které jsou během horkého počasí fantastickým zdrojem vody a vitaminu C. Mohou pomoci snížit tělesnou teplotu a obnovit hladinu energie. Kromě toho je vitamin C skvělou živinou v boji proti kožním problémům způsobeným vysokými teplotami.

Meloun

Ideální letní občerstvení, meloun, se skládá přibližně z 90 procent z vody. Meloun nabízí antioxidanty, vitaminy A, B6 a C, draslík a aminokyseliny, jež udržují tělo v pohodě. Podle všeho zároveň snižuje riziko vzniku zánětu (3).

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12056182/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5889929/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6958645/, www.healthshots.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat