Prostreno.cz

Příčinou potravinového plýtvání je i zapomínání

Možná to znáte i vy. Záměrně uvaříte velkou večeři, aby zbylo na zítřejší oběd. Opravdu to pak ale dojíte? Řada lidí zbytky uklidí do lednice tak důkladně, že na ně jednoduše zapomene, proto se kazí.

Plýtvání je nejen velkým nešvarem moderní doby, ale i závažným problémem. Statistiky odhalují, že celý třetina veškerých potravin určených ke spotřebě končí v odpadu a následně pak na skládkách (1). Zatímco v jižní a jihovýchodní Asii průměrný člověk ročně vyhodí 6 až 11 kilogramů jídla, pověstným evropským i americkým standardem je rozmezí 95 až 115 kilogramů potravin na osobu (2). Zátěž pro životní prostředí? Bezpochyby. Nemluvě o zbytečných finančních výdajích. Proč to ale děláme?

Jejda, tady je omáčka z minulého týdne!

Odpověď na tuto otázku přináší výzkum provedený mezinárodní agenturou pro průzkumy trhu OnePoll, který si zadala americká společnost specializující se na dovážky jídla do domu HelloFresh (3). Z tohoto průzkumu vyplynulo, že celá čtvrtina lidí záměrně vaří ve větším množství. Na tom by ještě nebylo nic moc divného. Ostatně, hotový pokrm se druhý den ohřeje a oběd je na světě, že? Jenže takto to bohužel nefunguje. Téměř třetina zúčastněných se přiznala k tomu, že jakmile tyto zbytky uloží do lednice a z dohledu, často na ně prostě zapomene, proto se zkazí. Něco ve smyslu „sejde z očí, sejde z mysli“? Přesně tak. Vysoké procento respondentů navíc připustilo, že je unavuje jíst jedno a to samé více dní po sobě, takže si raději ukuchtí něco jiného. No to je tedy situace!

Škody, kterým lze předejít

„Vzhledem k tomu, že inflace přispívá k rekordně vysokým nákladům na potraviny, jejich plýtvání poškozuje nejen životní prostředí, ale i peněženky spotřebitelů,“ neskrývá své pohoršení Jeffrey Yorzyk, což je jeden z vedoucích pracovníků zmíněné společnosti HelloFresh. Ten dodává, že ačkoli rodiny vaří s nejlepším úmyslem využít své zbytky, tento výzkum jasně ukazuje, že k tomu jen málokdy dochází.

Zdroj: (1) www.who.int/news/item/06-07-2022-un-report--global-hunger-numbers-rose-to-as-many-as-828-million-in-2021#:~:text=The number of people affected,away from its goal of, (2) www.stopwastingfoodmovement.org/food-waste/food-waste-facts/, (3) www.nypost.com/2023/04/17/nearly-1-in-3-forget-about-leftovers-once-theyre-out-of-sight-poll/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat