Prostreno.cz

Se šalvějí to vaše zdraví vyhraje

Už jste si nasbírali šalvějové lístečky, což se v květnu běžně dělává? Že ne? Přicházíte o prostředek proti zubním kazům i zánětům dásní, který navíc snižuje riziko rakoviny, léčí infekce a ulevuje od obtěžujících příznaků menopauzy.

Květen je měsíc lásky, který jako tradičně začíná líbáním pod rozkvetlou třešní. Tento čas ale není jen o projevování vřelých citů. Nezapomeňme na májový sběr šalvěje, jejíž listy jsou pro bylinkáře velmi cenným pokladem. A to už dlouho! Tato rostlinka se v našich evropských končinách začala pěstovat už v 9. století. Její název pochází z latinského slova salvare, což znamená zachránit nebo uzdravit (1). Že dokáže vyléčit naprosto všechno, tomu věřili Arabové i Egypťané. Zde jsou některé její přednosti a důvody, proč si šalvěj nasušit do zásoby.

Multivitamin, k němuž je radost přivonět

Ať už šalvěj přidáte do jídla, nebo si z ní uděláte čaj, získáte dávku vitaminů A, C, E, K a B6. Zprostředkuje vám také železo, vápník, mangan, hořčík, zinek a měď (2), stejně jako 160 různých polyfenolů, což jsou chemické sloučeniny rostlinného původu působící jako antioxidanty (3). Konzumace této bylinky tedy pořádně navýší antioxidační ochranu těla, ale přispěje i k regulaci škodlivého cholesterolu (4). To se přece počítá! A co říkáte na další benefity?

Spojka dentální pohody

Šalvěj si zamilují i vaše ústa, protože jim nabízí své antimikrobiální účinky, kterými neutralizuje mikroby podporující vznik zubního plaku i kazů (5). Zároveň léčí infekce krku i dásní a nejrůznější ústní bolestivé vředy (6).

Vítaná úleva při menopauze

Během menopauzy tělo zažívá přirozený pokles hormonu estrogenu, s čímž se pojí celá škála nepříjemných jevů, jako jsou návaly horka, nadměrné pocení, podrážděnost, nespavost i vaginální suchost. I v těchto případech se zmíněná bylinka dokáže uplatnit. Její obsažené sloučeniny vykazují vlastnosti podobné estrogenu, což jim umožňuje vázat se na určité receptory v mozku. Tím šalvěj obtěžující příznaky menopauzy snižuje a také se k těmto účelům často využívá (7). Pokud by vás zajímali i další její schopnosti, nelze opomenout, že šalvěj reguluje i hladinu cukru v krvi (8), zlepšuje paměť (9) a omezuje pravděpodobnost zhoubných nádorů (10).

Zdroje: (1) www.cs.wikipedia.org/wiki/Šalvěj, (2) www.ndb.nal.usda.gov/ndb/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11809447/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19865527/, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26668706/, (6) www.dentalhypotheses.com/article.asp?issn=2155-8213;year=2015;volume=6;issue=1;spage=27;epage=30;aulast=Narayanan, (7) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23670626/, (8) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29333341/, (9) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12605619/, (10) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21894557/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat