Prostreno.cz

Která zelenina je nejzdravější

Zelenina je důležitou součástí zdravé stravy. Poskytuje základní vitaminy a minerály, které mohou pomoci snížit riziko chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby a rakovina. Zelenina má nízký obsah kalorií a tuků a je vynikajícím zdrojem mnoha důležitých živin. Který druh zeleniny je ale nejzdravější?

Proč jíst zeleninu

Konzumace různých druhů zeleniny vám pomůže zajistit širokou škálu živin. Různé barvy zeleniny poskytují různé živiny, proto nezapomeňte do svého jídelníčku zařadit různé barvy. Například tmavě zelená zelenina, jako je špenát a kapusta, má vysoký obsah vitaminů A, C a K a také kyseliny listové a železa. Červená a oranžová zelenina, jako je mrkev a sladké brambory, má vysoký obsah vitaminů A a C a obsahuje také antioxidanty a vlákninu. (1)

Kromě vitaminů a minerálů, které se v zelenině nacházejí, obsahují také vlákninu, která je důležitá pro trávení a udržení zdravého trávení. Konzumace rozmanité zeleniny je důležitá pro optimální zdraví. Snažte se jíst alespoň pět porcí zeleniny denně. Zeleninu můžete zařadit do všech jídel, například ji přidávat do salátů, sendvičů a polévek. Můžete také svačit syrovou zeleninu, například baby mrkev, celerové tyčinky nebo plátky papriky. (2)

Neoblíbená kapusta

Kapusta je tmavě zelená listová zelenina, která má vysoký obsah vlákniny, nízký obsah kalorií a je bohatá na vitaminy A, C a K. Je také vynikajícím zdrojem vápníku, železa a hořčíku. I když je u většiny lidí neoblíbená, jedná se o jeden z nejzdravějších druhů zeleniny. (3)

Kapusta je také skvělým zdrojem bílkovin.  Jeden šálek vařené kapusty obsahuje až tři gramy bílkovin. To z něj činí vynikající volbu pro vegetariány a vegany, kteří chtějí do svého jídelníčku dostat dostatek bílkovin. Kromě toho má kapusta vysoký obsah vlákniny, která pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a udržuje pocit sytosti po delší dobu. (4)

Kapustu si můžete dopřát syrovou, vařenou nebo přidanou do salátů a smoothies. Můžete z ní také připravit kapustové chipsy, které jsou zdravou alternativou bramborových lupínků. Hodí se skoro ke každému jídlu a dokáže ho obohatit. (5)

Celkově je kapusta jednou z nejzdravějších zelenin, kterou si můžete dát. Je plná důležitých vitamínů, minerálů a antioxidantů a je skvělým zdrojem vlákniny a bílkovin. Pravidelná konzumace kapusty vám pomůže udržet si zdraví a ochrání vás před nemocemi. Pokud vám ale nechutná, nemusíte se do její konzumace nutit. Existuje velká spousta druhů zeleniny, jako je mrkev, květák, brambory, paprika, rajčata a spousta dalších.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlb.nih.gov/pmc/articles/PMC3649719/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3649719/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3649719/, (4) hwww.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3649719/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3649719/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat