Prostreno.cz

Famózní schopnosti hřebíčku

Děláte si doma smoothies? A přidáváte si do nich i hřebíček? Můžete díky němu zpomalit stárnutí, ale vyladí vám také trávení a zdraví ústní dutiny. Napomáhá dokonce i hojení!

Trocha česnekového prášku, dále pak sůl, pepř, kmín a možná trochu papriky. Jsou tohle kuchyňské ingredience, na které se při doplňování svých kořenek soustředíte nejčastěji? No jistě, vždyť tvoří naprostý základ vaření. Jak jste na tom ale s hřebíčkem, máte ho dost? Možná namítáte, že na horký svařák a vánoční pečivo je ještě brzy. Ale kdo říká, že je potřebný jenom tady?

Omáčky, maso nebo rýže? Šup tam s ním!

Hřebíček můžete využít i jinak. Příkladem za všechny je příprava dušeného masa, ale dobře si rozumí i se zvěřinou. Nebojte se jím ochutit ani nejrůznější omáčky, rýži a osvěžující limonády. Nebudete litovat! Odměnou za vaši důvěru vám toto koření nabídne fantastické výhody. Některé jsou dobře známé, o jiných dost možná uslyšíte úplně poprvé!

Vláknina pro dobré trávení i delší pocit sytosti

Věřili byste tomu, že zmíněné ochucovadlo je bohatým zdrojem vlákniny? Z jedné jeho čajové lžičky se dá načerpat celý jeden gram (1). Na to, že jde o koření, je to skvělá bilance! Vláknina kromě toho, že harmonizuje trávení a zpravidelňuje peristaltiku střev, prodlužuje i pocit sytosti, přispívá k detoxikaci a zasahuje do prevence rakoviny, a to nejen tlustého střeva (2).

Sláva antibakteriální síle

Tak samozřejmě, že existují mnohé zaručené fígle, jak zlepšit ústní hygienu. Zahrnují používání ústních vod doporučených odborníky nebo konzumaci potravin, které dentální kondici podporují. Ale pomocnou ruku může kupodivu podat i hřebíček. „Podle mnoha a mnoha výzkumů je to silné antibakteriální činidlo, které bojuje proti plaku i škodlivým bakteriím, jež útočí na zuby i dásně,“ potvrzuje i newyorská registrovaná dietoložka Amy Gorin (3). Že tenhle malý zázrak tlumí i dentální bolesti, to věděly i naše babičky. Stejně jako, je zastavuje kašel. I to se může hodit! Podle jisté studie (4) pomáhá i na infekce, přičemž urychluje hojení.

Na stárnutí je vždycky dost času

Zmiňovaná ingredience je kromě toho všeho bohatá i na antioxidanty a protizánětlivé sloučeniny. „Protizánětlivé vlastnosti, epigenetické podněty a mitochondriální aktivita nalezená v potravinách štědrých na antioxidanty, to vše může přispět k mladistvému vzhledu, dlouhověkosti a vitalitě," připomíná zase americká šéfkuchařka a zároveň i výživová poradkyně Serena Poon. Ta hřebíček doporučuje přidávat i smoothies, neboť jde o parádní způsob, jak zvýšit svou denní spotřebu antioxidantů.

Zdroje: (1) www.fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171321/nutrients, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1851150/, (3) www.wellandgood.com/benefits-of-cloves/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4075701/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat