Prostreno.cz

Perlivá voda má své výhody i zrádná rizika

Perlivá voda – zvaná také sodovka – je sice velmi oblíbená, ale spousta lidí nemá představu, odkud se bere. A jak je to s jejím vlivem na zdraví?

Pozitiva pitné vody jsou nepopíratelná. Nyní, s produkty, které usnadňují výrobu sycené vody doma, mnoho lidí dokonce nahrazuje svůj normální příjem vody velkým množstvím bublinkové verze. Ale je perlivá voda zdravá? 

Co je perlivá voda

Perlivá voda je naplněná oxidem uhličitým, který způsobuje její perlivost. Jiskra perlivé vody se může vyskytovat přirozeně nebo může být vyrobena člověkem. Nejpřirozenější formou perlivé vody je minerální voda, která nejenže přirozeně obsahuje minerály, ale může být i přirozeně sycená. Tato osvěžující a šumivá tekutina pochází přímo ze zdroje: přirozeně se vyskytujícího minerálního pramene. Jiskra může být způsobena plyny, které se přirozeně vyskytují ve vodě. Ne každá perlivá minerální voda je však perlivá přirozeně a mnoho společností vyrábějících minerální vodu přidává do vody také oxid uhličitý, aby byla bublinková.

Je perlivá voda zdravá? 

To je dobrá otázka. Stejně jako u spousty potravin a nápojů může být perlivá voda zdravá, pokud zvolíte správný druh. Nejlepší druh perlivé vody je druh bohatý na minerály, kterému se říká perlivá minerální voda. Mnoho odborníků tvrdí, že perlivá voda může být stejně hydratační jako běžná voda, ale bublinky mohou znesnadnit pití stejně velkého množství.

Jaké jsou tedy její výhody?

Bohatá na zdraví prospěšné minerály

Pokud zvolíte perlivou minerální vodu, můžete do svého jídelníčku přidat různé minerály už při pití. Přírodní minerální vody pocházejí z vodonosné vrstvy nebo podzemní nádrže, vyvěrají z jednoho nebo více přírodních nebo vrtaných zdrojů a mají specifické hygienické a případně i zdravotní vlastnosti. V závislosti na zdroji se může lišit druh a množství minerálů. 

Kontrola krevního cukru

Minerální vody také běžně obsahují hydrogenuhličitan. Bikarbonát se skutečně nachází v lidském těle a pomáhá udržovat zdravé pH krve, takže není ani příliš kyselá, ani příliš zásaditá.

Zdravější alternativa limonády

Limonády jsou buď plné cukrů zvyšujících inzulin, nebo je označená jako „light“, která je plná extrémně zdraví nebezpečných falešných cukrů, jako je aspartam.

Bezpečnější než voda z kohoutku

Toxicita vody z vodovodu je v dnešní době bohužel velmi reálným problémem po celém světě. Perlivá minerální voda, ideálně ve skleněných lahvích, může být zdravější a bezpečnější volbou místo pití vody z kohoutku.

Perlivá voda může mít ale i potenciální rizika.

Narušení zubní skloviny

Voda sycená oxidem uhličitým negativně ovlivňuje naleptanou nebo zatavenou sklovinu. To může mít za následek snížení tvrdosti a odstranění adhezivního materiálu.

Kromě toho ochucená perlivá voda je možnou příčinou eroze zubní skloviny. Čím nižší je pH vody, tím je pravděpodobnější, že bude pro naše zuby destruktivní. Zatímco pH vody z vodovodu je obvykle mezi 6 a 8, sycení vody oxidem uhličitým snižuje její pH na přibližně 5. S aromatickými esencemi a dalšími přísadami do perlivé vody může pH klesnout ještě níže.

Nezdravá aditiva a sladidla

Dalším problémem je, že společnosti přidávají do perlivé vody zdraví škodlivé přísady a sladidla.

Může zhoršit příznaky IBS

Sycená voda může zvýšit příznaky syndromu dráždivého tračníku (IBS), jako je průjem, nadýmání a plynatost v důsledku uvolňování oxidu uhličitého v trávicím traktu. Sycená voda může snižovat sytost a zhoršit dyspepsii, zácpu a vyprazdňování žlučníku.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/search/research-news/8115/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat