Prostreno.cz

Příjem velkého množství bílkovin je pro tělo obrovská zátěž

Protein je nezbytnou součástí zdravé stravy. Tělo jej potřebuje pro stavbu a opravu tkání, tvorbu enzymů a transport živin. Jenže všeho moc škodí. Spotřeba nadměrného množství bílkovin má i své negativní vedlejší účinky.

Při konzumaci velkého množství jakékoli živiny – navíc přijímané po delší dobu – se obvykle mohou objevit určitá zdravotní rizika. Protein není výjimkou. Ládujete se kuřaty, vejci, lososem, libovým hovězím masem nebo čočkou od nevidím do nevidím? Dejte si pozor, ať si neublížíte! Co všechno je v sázce?

Přetížení ledvin

Přebytečný protein v krvi je odfiltrován ledvinami. Jenže pokud je váš příjem bílkovin abnormálně vysoký, ledviny jsou nuceny pracovat mnohem tvrději, aby všechnu tu proteinovou skládku odstranily. To jim v průběhu času může ublížit.

Dehydratace

V těle se protein může vázat na vodu a způsobit tak dehydrataci. Tato informace je důležitá hlavně pro ty, kdo často a dlouho cvičí, neboť i pocení může dále poškodit vodní zásoby vašeho těla.

Ztráta kostí

Ztráta vápníku v moči bývá urychlena konzumací příliš velkého množství bílkovin. Ohroženi jsou přitom zejména ti, kdo trpí osteoporózou.

Zácpa

Kromě toho může konzumace příliš velkého množství bílkovin zpomalit průchod potravy trávicím systémem, což ve výsledku představuje potíže související s trávením, včetně zácpy.

Špatný dech

V případě, že je příjem bílkovin vyšší, než je požadováno, odráží se to na orálním zdraví. Důvodem je skutečnost, že když tělo štěpí protein, produkuje některé z aminokyselin a vytváří sloučeniny síry, jež stojí za silným, nepříjemným zápachem. Ten je detekovatelný právě v dechu.

Kolik bílkovin je tak akorát?

Většina odborníků jednotlivcům doporučuje omezit svůj denní příjem bílkovin. Za ideální se přitom považuje 0,8–1 gram proteinu na kilogram vaší hmotnosti. Pokud sportujete, je to o něco víc. Protein obecně podporuje sytost, může snížit riziko rozvoje vysokého krevního tlaku, podporuje zotavení zranění a pomáhá udržet fungování imunitního systému (1).

Zdroje: (1) www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/amino-acids-and-immune-function/B1A9C1587A8602613F6447BA8404D8E1, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4045293/ - zbytek článku





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat