Prostreno.cz

Bílá vejce se od těch hnědých nutričně neliší

Vážně jsou hnědá vejce oproti těm bílým zdravější? Nechceme vám brát vítr z plachet, iluze ani optimismus, ale pravdou je, že oba tyto druhy poskytují naprosto stejnou výživu a tedy i prospěšné zdravotní benefity. Jediný rozdíl je tu asi jen v ceně!

Vejce patří mezi naprosto základní domácí potraviny, které v lednici nikdy nesmí chybět. Nabízí se ale otázka – kupujete raději ta bílá? Nebo vám jsou sympatičtější spíše hnědá?

Vážně na tom záleží?

Řada lidí se přiklání k názoru, že hnědá vejce jsou zdravější, a to zhruba podobně jako v případě pečiva, rýže nebo těstovin. Zní to nejspíš logicky, protože o bledých potravinách se neříká nic moc hezkého. Opravdu to ale takhle funguje? Pojďme si v tom udělat jasno. Barvu skořápky ovlivňuje konkrétní plemeno slepic (1) a další faktory, jako je například strava, prostředí chovu, úroveň stresu a věk zvířat (2). Její odstín se proto může měnit, barva samotného vejce však vždy zůstává stejná. A spolu s ní vlastně i nutriční profil a poskytovaná výživa (3). Vzhled křehkého kabátku tu tedy žádnou významnou roli vážně nehraje. Zdravotně je v zásadě úplně jedno, jak zbarvená vejce si domů odnesete, podstatné je, že je vůbec jíte.

Blaho pro zrak i mozek

Ať už jsou hnědá či bílá, vejce obsahují vysoce kvalitní bílkoviny a životně důležité vitaminy a minerály (4). Navzdory předchozím poplašným zprávám týkajících se toho, že škodí srdci, mu naopak hodně prospívají (5). Zároveň působí proti rakovině, podporují kognitivní funkce a nesmírně svědčí zraku (6). A teď, na podzim, je jezte s o to větší chutí! Je totiž prokázáno, že jejich pravidelná konzumace posiluje imunitní systém a zvyšuje odolnost organismu (7). Představuje také úžasnou prevenci podzimních chmur a splínů, neboť vejce zlepšují náladu. Konkrétně pak tím, že díky obsaženému cholinu a vitaminu B12 mají nemalý vliv na funkce neurotransmiterů navozujících radost a potěšení (8).

Zdroje: (1) www.usda.gov/food-safety/safe-food-handling-and-preparation/eggs/shell-eggs-farm-table#27, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26240390/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20181877/, (4) www.fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/748967/nutrients, (5) www.healthline.com/nutrition/proven-health-benefits-of-eggs, (6) www.sightresearchuk.org/sight-issues/looking-after-sight/nutrition/eggs/, (7) www.egginfo.co.uk/news/new-study-eggs-increase-intake-immune-supporting-nutrients, (8) www.kinetikwellbeing.com/10-mood-boosting-foods-that-make-you-happier-during-lockdown/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat