Prostreno.cz

Rozpuštění ledvinových kamenů pomocí přírody

Akutní ledvinové kameny je extrémně bolestivý stav, který vás snadno vyřadí z práce, zkazí vám víkend nebo odstřihne od oblíbených aktivit. Bohužel jsou jednou z nejčastějších poruch močových cest. Jak poznáte, že vás trápí močové kameny? A jak se s bolestí vypořádat?

Ledvinové kameny jsou malé, tvrdé usazeniny, které vznikají uvnitř ledvin z materiálů, které přirozeně máte ve vašem těle. Mohou skončit blokováním normálního toku moči, což způsobí bolest v močovém měchýři (1).

Zatímco většina ledvinových kamenů po odeznění nezanechá trvalé poškození, některé ano. Neřešené ledvinové kameny se mohou vyvinout v poškození ledvin, a v některých případech dokonce k jejich selhání, což je považováno za velmi vážný a život ohrožující stav, který vyžaduje urgentní chirurgický zákrok (1).

Příznaky ledvinových kamenů

Někdy přítomnost ledvinových kamenů nepoznáte, protože nebolí, dokud nedosáhnou určité velikosti nebo se nezačnou pohybovat v ledvinách. Pokud však pociťujete příznaky, jako intenzivní bolest podél ledvin, bolest dolní části zad, která se může šířit dolů pod ledviny do třísel a mezi stehna, zakalená, krvavá nebo páchnoucí moč, trvalé nutkání močit více, než je obvyklé nebo horečka a zimnice, jedná se pravděpodobně o ledvinové kameny (2).

Přírodní způsoby léčby ledvinových kamenů

U většiny lidí akutní ledvinové kameny úspěšně odezní v průběhu několika dnů (i když pravděpodobně se spoustou bolesti), ale existuje několik způsobů, jak léčbu urychlit a zabránit jejich návratu (3). 

Důsledná hydratace

Nedostatečný příjem tekutin vás může vystavit riziku ledvinových kamenů, zvláště pokud hodně cvičíte, žijete v horkém klimatu, pijete močopudné nápoje a hodně se potíte. Pití dostatečného množství vody a hydratačních tekutin (jako bylinkový čaj, perlivá voda nebo voda s ovocem) je ještě důležitější, pokud máte dietu s vysokým obsahem sodíku.

Strava bohatá na živiny

Pokud jíte obecně špatnou stravu – stravu s nízkým obsahem živin, elektrolytů, antioxidantů a směsi sacharidů, zdravých tuků a přiměřeného množství bílkovin – máte zvýšené riziko vzniku příznaků ledvinových kamenů. Zaměřte se na čerstvé potraviny, abyste vyrovnali pH těla a zabránili přílišné kyselosti.

Pravidelný pohyb

Cvičení, zejména cvičení se zátěží, jako je silový trénink nebo různá cvičení s vlastní váhou, je dobré pro budování síly kostí a předcházení demineralizaci vašeho kosterního systému. Na druhou stranu sedavý způsob života může způsobit, že kosti uvolňují více vápníku do krve, což zvyšuje pravděpodobnost, že se bude hromadit v ledvinách.

Vyzkoušejte triky, jako je chůze do práce, sezení na stabilizačním míči a dřepy během reklam při sledování televize.

Zábaly s ricinovým olejem a horké obklady

Ricinový olej má speciální protizánětlivé schopnosti, které pomáhají zmírňovat bolest spojenou s příznaky ledvinových kamenů. Můžete si koupit balíček ricinového oleje nebo si vyrobit vlastní tak, že namočíte čistý ručník do čistého ricinového oleje, přitlačíte ho na ledviny a necháte vsáknout do kůže.

Podobně zkuste několikrát denně přiložit na ledviny horký obklad, abyste zvýšili průtok krve, uvolnili napjaté svaly a pomohli kamenům snadněji projít. 

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5685519/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5817324/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30990297/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat