Prostreno.cz

Ananas je účinnou uspávací potravinou

Prášky na spaní brát nechcete a bylinkové čaje vám ani trochu nechutnají. Tak co zbývá? Zkuste si dát před ulehnutím do postele ananas, jehož přirozené množství melatoninu vyladí váš cirkadiánní rytmus. Nebo byste raději kiwi?

Spánek je regenerační nutností, a když se člověku vyhýbá, je to opravdový problém. Také se večer zoufale převalujete, nemůžete najít tu správnou polohu a snažíte se zahnat znepokojivé myšlenky, které vám brání v usínání? Jděte na to vědecky, tedy přes ananas!

Sladká pomoc z přírody

Ananas se jako jeden z nejzdravějších plodů vůbec považuje už od samotného počátku jeho éry. Ačkoli se zásluhy za jeho objevení připisují mořeplavci a kolonizátorovi Kryštofu Kolumbovi, toto ovoce se pěstovalo dávno předtím, než na něj na karibském poloostrově Guadeloupe narazil a poté přivezl do Španělska. Co se týká zdravotních účinků, tlumí záněty, urychluje hojení tkání, úlevuje od bolestí, napomáhá hubnutí, trávení, regeneraci organismu i plodnosti (1). V souvislosti s kvalitním spánkem se příliš často nezmiňuje, přitom jde o jeho hlavní trumf.  

Zdroj melatoninu, po kterém nepřiberete

Věřte, nebo ne, ananas patří k potravinám, které mají přiměřenou hladinu přirozeného melatoninu (2), což je hormon produkovaný mozkem, a to v reakci na tmu (3). Proto se také spojuje s načasováním cirkadiánních rytmů člověka, což je pro usínání klíčové. Pokud máte nižší úroveň melatoninu vyráběného epifýzou, kousek ananasu vám jeho množství pomůže navýšit. Obsažený hormon se po jeho konzumaci vstřebá do krevního řečiště a doputuje až do mozku, kde se zasadí o restartování vašich vnitřních tělesných hodin. A to by v tom byl čert, aby vás tohle neukolébalo! Jen tak mimochodem, skvělými potravinovými zdroji melatoninu jsou i vejce, ořechy, rajčata, papriky, jahody a cereálie (4). Pro navýšení melatoninové hladinky se doporučuje i kiwi (5). To jen pro případ, že byste na ananas zrovna neměli chuť…

Zdroje: (1) www.health.clevelandclinic.org/benefits-of-pineapple/, (2) www.walesonline.co.uk/news/health/sleep-coach-gives-verdict-tiktoks-27827556, (3) www.nccih.nih.gov/health/melatonin-what-you-need-to-know, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5409706/, (5) www.westwaleschronicle.co.uk/blog/2023/03/27/kiwis-will-help-reset-your-sleep-schedule/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat