Prostreno.cz

Zdravější pečení i vaření umožní manioková mouka

Může být mouka i zdravá? Ale to víte, že ano. A ta manioková vám to dokáže. Kromě toho, že je přirozeně bezlepková, má i velmi dobrý vliv na imunitní systém, lepší funkce orgánů, kvalitnější pokožku, a dokonce i hubnutí.

Bez mouky se v kuchyni dokáže obejít opravdu jen málokdo. Hledáte její zdravější variantu, aniž byste museli dělat kompromisy v chuti nebo možnostech použití? Dovolte, abychom vás seznámili s maniokovou. Její bezlepková povaha není to jediné, za co sbírá plusové body!

Do omáčky i těsta na těstoviny

Manioková mouka neboli mouka z cassavy se získává z kořene rostliny manioku jedlého. Ten se pěstuje již celá staletí, a to zejména v tropických oblastech. Svou oblíbenost si tato poněkud exotická ingredience získala nejen pro své složení, ale i všestrannou využitelnost. Díky své neutrální chuti a skvělým kypřicím i zahušťujícím vlastnostem ji lze zaměstnat při přípravě sladkých i slaných pokrmů, omáček, polévek a těst na pečivo i domácí těstoviny. Oproti běžné pšeničné mouce je bohatší na vlákninu, bílkoviny, antioxidanty i minerály, což ji staví do poněkud zdravějšího světla.

Benefity, které jsou i vidět

Mouka z manioku je plná vitaminu C, karotenoidů, thiaminu, riboflavinu a kyseliny nikotinové. Má také vysoký obsah vápníku a fosforu (1). To si přímo říká o její zařazení do potravinových zásob! „Je skvělým doplňkem stravy, protože má spoustu výhod, které zahrnují i lepší trávení, silnější imunitu, podporu při hubnutí, a dokonce i čistší a kvalitnější pleť,“ popisuje americká registrovaná dietoložka a expertka na dlouhověkost Christine VanDoren (2). Poznatky odborných studií (3) poukazují na to, že vlivem podílu vitaminu A může zmíněná přísada značně prospět i zraku a ochránit ho před šeroslepostí a makulární degenerací. Přítomné antioxidanty zase přispějí k dobré kondici orgánů a omezí pravděpodobnost rozvoje chronických onemocnění (4).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3967768/, (2) www.stylecraze.com/articles/cassava-flour/, (3) www.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jfbc.12450, (4) www.researchgate.net/profile/Ogbonnaya-Chukwu-2/publication/285299415_Effects_of_Moisture_Content_and_Storage_Period_on_Proximate_Composition_Microbial_Counts_and_Total_Carotenoids_of_Cassava_Flour/links/589e0dc8a6fdccf5e96a59b0/Effects-of-Moisture-Content-and-Storage-Period-on-Proximate-Composition-Microbial-Counts-and-Total-Carotenoids-of-Cassava-Flour.pdf





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Palačinky

(1 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat