Prostreno.cz

Bylinkové čaje pro pohlazení průduškových cest

Vykašlete se už na kašel. Vždyť vás jen obtěžuje a narušuje všechno, co děláte! Srazíte mu hřebínek lékořicovým, mátový, tymiánovým nebo bezinkovým čajem.

Jak se dny zkracují a teploty klesají, útočící bacily jsou stále zákeřnější. I na vás si nějaký počíhal, proto máte zvýšenou teplotu a co hůř – i otravný kašel? Se zmírněním příznaků vám může pomoci „obyčejný“ čaj. A není to jen tím, že pára, která se z šálku line, pohladí průduškové cesty. Jaká tekutá medicína vám udělá dobře?

Lékořice je pokladem lidového léčení

Zda lékořice opravdu léčí lásku, jak se zpívá v jedné známé písni, těžko soudit. Ale na kašel zabírá určitě. Tato uznávaná bylina, která se po celá staletí používá v tradiční čínské medicíně, obsahuje bioaktivní sloučeniny s antimikrobiálními a antivirovými účinky, které si posvítí na jeho hlavní příčiny (1). Lékořicový čaj navíc uvolňuje svaly dýchacího systému, které jsou kvůli kašlání v napjaté křeči. Rovněž zklidňuje zanícené tkáně.

I zelený čaj přinese úlevu

Nejen kořen lékořice je dobrou volbou. I zelený čaj slibuje brzké uzdravení, což je dáno vysokým podílem antibakteriálních a protizánětlivých látek. Právě při kašli bývá zvláště užitečný, jak vyplývá z odborných studií (2). A ještě povzbudí imunitní reakce těla, čímž se léčba urychlí (3).

Tymián nejen do jídla

Jako běžná kulinářská bylina je tymián neodmyslitelnou ingrediencí celé řady receptů. Málo se ale hovoří o tom, že se nehodí jen na vaření, protože i na kašel je „jako dělaný“. Lékaři si ho nemohou vynachválit, protože výrazně snižuje jeho závažnost a příznivě působí na dýchací cesty (4).

Na mátu je vždy spolehnutí

Mátový čaj je takovou běžnou klasikou. Ale zdraví nikdy neomrzí. Vědecké výzkumy potvrzují, že léčí infekce dutin, zlepšuje veškeré příznaky nachlazení a tlumí kašel (5). Podobné schopnosti má také čaj heřmánkový (6), proskurníkový (7) a bezinkový (8). Ať už vsadíte na jakýkoli, nezapomeňte si ho alespoň lehce přisladit medem, protože ten dobu trvání kašle značně zkracuje (9).

Zdroje: (1) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2211383515000799?via%3Dihub, (2) www.ccsenet.org/journal/index.php/gjhs/article/view/43132, (3) www.newbyteas.com/eu/journal/the-immune-boosting-benefits-of-green-tea?___store=eu_fr, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34340607/, (5)www.nccih.nih.gov/health/peppermint-oil, (6) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36615326/, (7) www.pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/acs.jnatprod.6b00670, (8) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33827515/, (9) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6513626/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat