Prostreno.cz

Těstoviny jsou stresovým jídlem

Jídlo může mít významný vliv na vaši náladu. Některé vás příjemně naladí, jiné dodají energii, další uklidní. Následující potraviny mohou ale podporovat vnitřní neklid.

Pokud se právě necítíte ve své kůži, může to mít hned několik příčin. Stres a vnitřní neklid mohou způsobovat i některé potraviny.

Káva

Jídlo jako takové samozřejmě razantní změnu nálady (většinou) nezpůsobí, ale tu stávající může zhoršovat. Káva má například významný vliv na váš nervový systém, protože kofein uvolňuje stresový hormon kortizol. Díky tomu se úroveň vnitřního stresu dlouhodobě udržuje na vysoké úrovni a zvyšují se také negativní pocity. Vyplatí se tedy přejít na čaj.

Dietní Cola

Diet Cola nebo jiné energetické nápoje vás nabudí hned dvěma způsoby: Obsahují nejen kofein, ale často i sladidla, jako je aspartam. Tento lék je vysoko na seznamu potravin, které způsobují stres a úzkost. Chemické sladidlo může navíc po zhruba 90 minutách vést k vlčímu hladu a záchvatovitému přejídání. Proto je nejlepší ji pít jen opatrně.

Bílý chléb

Bílé pečivo zapříčiňuje rychlý vzestup krevního cukru, ale po krátké době hladina opět strmě klesá. Výsledkem je náhlý pokles energie – ale navzdory únavě se snažíte pokračovat v práci na své špičkové úrovni. Toto vyvažování nakonec vede ke zvýšené nervozitě. Efekt neklidu mohou zastavit pouze bílkoviny.

Kečup

Kečup často obsahuje kukuřičný sirup, který nahrazuje cukr. Ale toto alternativní sladidlo není o nic lepší, protože kukuřičný sirup také způsobuje zvýšení hladiny cukru v krvi a pak zase pokles. Výsledkem mohou být chutě na jídlo, špatná nálada, změny nálad, strach a neklid.

Alkohol

Alkohol ovlivňuje váš citový život a váš vnitřní klid na několika úrovních. V závislosti na množství může alkohol inhibovat přenos vzruchů v centrálním nervovém systému a vést ke zvýšení citlivosti. Proto všechny emoce prožíváte silněji. Mohou se objevit deprese, nervozita a úzkost.

Těstoviny

Těstoviny nebo jiné potraviny, které obsahují rychlé sacharidy nebo cukr, způsobují zvýšení hladiny cukru v krvi. Jak již víte, vzestup a pokles hladiny cukru v krvi vede ke špatné náladě, která je doprovázena neklidem a negativními emocemi.

Slané arašídy

Balené solené ořechy často obsahují vysoké hladiny sodíku a umělých přísad, které mohou způsobit některé vedlejší účinky v těle. Patří mezi ně mimo jiné nervozita, úzkost a bolesti hlavy. Je tedy lepší sáhnout po nesolené verzi: Kešu oříšky vám prý dokonce pomáhají zvednout náladu.

 

Zdroj: názory autora






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)

Cibulačka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat