Prostreno.cz

Nejlepší potraviny pro zdravý začátek dne

Zdravá snídaně nám dodá energii a umožní nám začít den spokojeně a bez strachu z dalších chutí. Ráno byste se měli zaměřit na následující potraviny.

Které potraviny jsou nejlepší začátek dne? Vyzkoušejte ty následující. Dodají vám energii a přispějí k dobré náladě.

Ovesné vločky

Místo toho, abyste sahali po hotovém müsli, které má většinou hodně cukru, raději se ráno spolehněte na ovesné vločky. Nejlépe v kombinaci s ovocem a jogurtem. Důvodů je celá řada: Ovesné vločky na jedné straně dodávají energii díky obsaženým bílkovinám, vláknině a vitamínům a na druhé straně oves podporuje zdraví pokožky. A zasytí vás na dlouhou dobu a reguluje trávení.

Řecký jogurt

Řecký jogurt v současnosti zažívá boom. Důvod je zřejmý: Mléčný výrobek má obzvláště krémovou konzistenci a příjemně intenzivní chuť. Jogurt navíc poskytuje spoustu vápníku a bílkovin, ale obsahuje méně sacharidů než normální jogurty. Dejte si ale pozor – originální řecký jogurt obsahuje téměř deset procent tuku.

Grapefruity

Snažíte se aktuálně zhubnout? Pak byste měli do svého ranního jídelníčku zařadit grapefruit. Pouhá polovina grapefruitu před každým jídlem vám pomůže rychleji zhubnout. Důvodem je nestravitelná vláknina pektin, která podporuje trávení a nadýmá trávicí trakt. Tento otok způsobuje rychlejší nástup sytosti, takže automaticky sníte méně. Ovoce má také pozitivní vliv na hladinu krevního cukru a cholesterolu.

Banány

Když si ráno dáte banán, třeba s ovesnými vločkami, předejdete ranním chutím. Žluté ovoce poskytuje nejvíce sacharidů ve srovnání s jinými druhy ovoce a zasytí vás na dlouhou dobu. Vláknina také zajišťuje, že se sacharidy dostávají do krve jen po troškách, takže inzulin nestoupá příliš rychle. Mimochodem: I jediný banán poskytuje jednu šestinu denní potřeby hořčíku.

Vejce

Vejce byla dlouho považována za nezdravá a cholesterolové bomby. Naštěstí jsou ty časy pryč, protože vejce jsou lepší než jejich pověst. Obsahují mnoho mikroživin, vitaminů, minerálů a jódu. Vysoký obsah bílkovin podporuje sytost a pomáhá tak při hubnutí. Lecitin, který je ve vejci rovněž obsažen, nejen chrání játra a sliznici tlustého střeva, ale také zlepšuje schopnost koncentrace a paměti. Není to důvod, proč si dát ráno k snídani vajíčko?

Burákové máslo

Pověst arašídového másla je také horší, než by si zasloužila. Protože arašídové máslo je nejen chutné, ale také pomáhá spalovat tuky. Proč je ale arašídový krém zdravý? To je způsobeno jeho složkami, včetně vitaminu E, hořčíku a bílkovin. A nenasycené mastné kyseliny jsou také dobré pro kardiovaskulární systém.

Lněné semínko

Lžíce lněného semínka ve vašem müsli dokáže zázraky – a povzbudí trávení. Sliz v obalech semen dokáže nabobtnat a mastný olej má také jakýsi lubrikační účinek a urychluje další transport střevního obsahu. Nejlepší ze všeho je, že studie prokázaly, že lněné semínko pomáhá předcházet různým typům rakoviny.

Káva

Ranní káva je pro většinu lidí prostě nutností. Oblíbený horký nápoj však dokáže víc než jen probudit – chrání před propuknutím rakoviny tlustého střeva, rakoviny prostaty, některých mozkových nádorů a rakoviny úst a močového měchýře. Údajně také výrazně snižuje riziko vzniku diabetu 2. typu. 

Čaj

Že nepijete kávu? Žádný problém. Čaj má také řadu zdravotních pozitiv a na rozdíl od kávy nedehydruje. Pravidelná konzumace například zeleného čaje by mohla snížit riziko rakoviny, demence nebo kardiovaskulárních onemocnění.

Kiwi

Se 70 miligramy na 100 gramů je kiwi považováno za skvělý zdroj vitaminu C. I velké kiwi o hmotnosti 150 gramů pokryje naši denní potřebu 100 miligramů vitaminu C. Exotické ovoce navíc nemá téměř žádné kalorie, minimální obsah tuku a relativně vysoké množství vlákniny. K snídani kiwi nejlépe chutnají samotné nebo jako přídavek do smoothie či ovocného salátu.

Pomerančový džus

Čerstvě vymačkaný pomerančový džus nesmí chybět, zvláště k snídani v sobotu nebo v neděli ráno. Džus z pomeranče je jedním z mála zdrojů, které poskytují sluneční svit vitaminu D. A je známo, že to souvisí s nižším rizikem osteoporózy, deprese a některých typů rakoviny.

Brusinková šťáva

Případně můžete použít i brusinkový džus, protože obsahuje velkou sílu malé bobule. Brusinky posilují imunitní systém, chrání před arteriosklerózou a zastavují žaludeční potíže. Je to dáno léčivým účinkem sekundárních rostlinných látek, antioxidantů, které drží na uzdě volné radikály ničící buňky a neutralizují je. Plus brusinky obsahují minerály, jako je železo, draslík, sodík a několik vitaminů.

Celozrnný chléb

Místo výrobků z bílé mouky je lepší volit vždy celozrnnou variantu. Po celozrnných výrobcích hladina cukru v krvi ve srovnání s variantami z bílé mouky stoupá pomalu – a zasytí vás tedy výrazně déle. Pokud si dáte toast nebo bílý chléb, pravděpodobně pocítíte poměrně rychle opět hlad, protože hladina cukru v krvi po krátké době opět klesne. 

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5986439/ - celý článek





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat