Prostreno.cz

Stravovací plány s jistým výsledkem zhubnutí

Chcete zhubnout nějaké to kilo, ale nevíte, který stravovací plán si vybrat? Tyhle tři nejlepší a časem prověřené „diety“ milují úplně všichni!

Výběr správné stravy je klíčem k hubnutí, nicméně ne vždycky se ti, kdo usilují o redukci tělesného tuku, dočkají dlouhodobého úspěchu. Spíš si stěžují na jojo efekt, hladovění nebo nedostatek živin. To u tří bestsellerů v oblasti tónování postavy nehrozí!

Volumetrická strava – jíte víc, přesto hubnete

Jak již název napovídá, tato strava tvrdí, že objem potravin, které jíme, vytváří pocit plnosti, což vede k menší touze sahat po dalším a dalším jídle. Volumetrická strava podporuje konzumaci nízkokalorických potravin a je založena na konceptu toho, že je nutné do těla dostat přibližně stejný objem jídla denně, ne nutně stejné množství kalorií. Důvodem je, že mozek je schopen sledovat spíš objem nebo množství konzumovaného jídla, nikoli kalorie. To může být významnou výhodou pro lidi, kteří dávají přednost větší svobodě a flexibilitě (1).

Flexitární strava – hamburger povolen!

Tento většinou rostlinný stravovací plán se zaměřuje na potraviny, jako je ovoce, zelenina, vejce, mléčné výrobky, rostlinné proteiny, a celá zrna — s určitou svobodou. Když touha volá, klidně si můžete dopřát slaninu nebo hamburger, třeba na firemním večírku, když si z vás kolegové utahují. Vláknina a voda v uvedených potravinách vytváří pocit polnosti s menším počtem kalorií a rostliny bohaté na vitaminy, minerály a prospěšné fytochemikálie udržují buňky zdravé a vyživované. Kromě toho může omezení živočišných produktů ušetřit peníze a snížit vaši uhlíkovou stopu (2).

Středomořská strava bez hladovění

Středomořská strava je zaměřena na rostlinné potraviny a zdravé tuky, jako jsou ořechy, semena a olivový olej. Tyto dobroty mají tendenci být velmi plnící a uspokojivé. Výsledkem je, že většina lidí, kteří tento stravovací vzorec vyzkoušejí, udávají, že jedí více jídla, a přesto hubnou.

Která „dieta“ skutečně zabere?

I když diet a stravovacích plánů existuje nespočet, je důležité si uvědomit, že to, co funguje pro jednu osobu, u té druhé nemusí platit. Před provedením změn ve vaší stravě nebo životním stylu zvažte konzultaci se zdravotnickým pracovníkem a nechte si dietu „ušít“ na míru tak, aby odpovídala vašim preferencím a cílům.

Zdroje: (1) www.healthline.com/nutrition/volumetrics-diet, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5216044/, názor autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat