Prostreno.cz

Brzká snídaně je mnohem zdravější

Se snídaní moc dlouho nečekejte! Pokud si chcete udržet nízké riziko cukrovky, měli byste si dávat pozor nejen na to, co jíte, ale také kdy.

Zda, kdy a jak bychom měli snídat, se pravidelně zkoumá. Nová studie (1) nyní naznačuje, že pozdní snídaně může být známkou zvýšeného rizika cukrovky.

Když britský biochemik Terence Kealey v roce 2017 uvedl svou knihu o snídani, celosvětové titulky hlásaly, že snídaně je jako kouření. Od té doby se pravidelně objevují nové studie o tom, zda, kdy a jak máme ráno jíst – či nejíst.

Studie „Endocrine Society“ (1) v roce 2021 dospěla k závěru: Ti, kteří snídají brzy ráno, mají zjevně menší pravděpodobnost, že se u nich vyvine diabetes 2. typu než ti, kteří si dopřávají brunch, nebo dokonce snídani. Informace, která by podle výzkumné zprávy mohla být zajímavá zejména pro fanoušky intervalového půstu.

Ti, kteří praktikují přerušovaný půst, dodržují následující pravidlo: Na jídlo je vyhrazeno osmihodinové okno denně, zbývajících 18 hodin (včetně spánku) se nejí. Doufají, že to nebude mít za následek jen hubnutí, ale také celkově zdravější a delší život. Ve studii (1) z roku 2021 chtěl výzkumný tým zjistit, zda délka trvání půstu aneb načasování prvního jídla, snídaně, je zásadní pro riziko vzniku cukrovky.

Včasná snídaně pro snížení hladiny cukru v krvi

„Zjistili jsme, že lidé, kteří snídali dříve, měli nižší hladinu cukru v krvi a nižší inzulinovou rezistenci,“ vysvětluje vedoucí studie Marriam Ali ve zprávě. Inzulinová rezistence nastává, když tělo již nemůže využívat inzulin dodávaný také slinivkou, nebo je produkce narušena. To znamená, že glukóza z potravy je méně schopná pronikat do buněk. Hladina cukru v krvi stoupá. Lidé s inzulinovou rezistencí mají proto narušený metabolismus, a tudíž vyšší riziko onemocnění diabetem 2. typu. Zdá se, že snídaně před půl devátou ráno působí proti tomuto nebezpečí. Lidský organismus dokáže zvláště dobře metabolizovat a vstřebávat živiny v časných ranních hodinách, běheme dne tato schopnost slábne (1).

Delší přestávky na jídlo nehrají roli

Ukázalo se, že je nepodstatné, zda byla brzká snídaně součástí přerušovaného půstu nebo ne. Hladina krevního cukru nalačno se mezi různými stravovacími skupinami významně nelišila (přerušované hladovění versus žádné hladovění). Inzulinová rezistence byla mírně vyšší s kratšími přestávkami na jídlo. Ale byla nižší u všech lidí, kteří začali den brzy prvním jídlem. "Výsledky naznačují, že nejdůležitější věcí při jídle je správné načasování," řekla vedoucí studie. Takže pokud chcete riziko cukrovky snížit na minimum, měli byste kromě zdravého životního stylu vsadit i na brzkou snídani (1).

Zdroj: (1) www.endocrine.org/news-and-advocacy/news-room/featured-science-from-endo-2021/eating-before-830-am-could-reduce-risk-factors-for-type-2-diabetes






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat