Prostreno.cz

Osmihodinový spánek může znamenat riziko zdravotních problémů

Propagace osmihodinového spánku je všudypřítomná. Ale je to vážně tak zdravé tvrzení? Odborníci mají jasno. Dlouhý spánek ničí šance na dlouhověkost i pevné zdraví.

Tato informace může pro někoho být zaskočující, ale vzhledem k přístupu našeho dnešního neúprosného životního tempa se dá říci, že kratší spánek se stává pro nás normou. Nicméně je důležité zdůraznit, že i přes změnu počtu hodin spánku je stále nenahraditelný jeho kvalitní projev. To znamená hluboký nepřerušovaný spánek, který nám poskytuje nezbytnou regeneraci a odpočinek.

Co platilo včera, dnes už neplatí?

Spánkové a neurologické zdravotnické centrum ve Virginii uvádí, že méně než osm hodin spánku denně je zdravější. Průzkum (1) z roku 2002 naznačuje, že lidé, kteří spí 6,5 hodiny denně, žijí déle, a průzkum (2) z roku 2011 uvádí, že starší ženy, které spí více než 7 hodin denně, mají vyšší riziko úmrtnosti. Kalifornská univerzita zase uvedla (3), že ideální množství spánku pro dospělou osobu je šest hodin a 25 minut až sedm hodin. Z toho vychází, že osm hodin spánku může být vlastně škodlivé. Naopak je důležité nezanedbávat dlouhodobý spánkový deficit, který může mít zdravotní následky.

Nová doba si žádá kratší spánek

Na základě těchto nálezů si odborníci troufají tvrdit, že osmihodinový noční odpočinek je vlastně škodlivý. A to odporuje všemu, čemu jsme dodnes věřili! Každopádně jediná věc, která stále platí a vždycky bude, je, že dlouhodobý spánkový deficit má drtivé zdravotní následky. Tak alespoň na něčem se moudré mozky shodnou, viďte?!

Určitě je důležité mít na paměti, že se nejedná o univerzální pravidlo (každý organismus je individuální a potřebuje různý dobu spánku k regeneraci). Hlavní je poslouchat své tělo a pozorovat, jak se cítíme po různém množství spánku. Kvalita spánku a jeho délka má také průběžné výkyvy v závislosti na našem zdraví, aktivitě, stresu a dalších faktorech.

Pokud tedy spíte méně než osm hodin a cítíte se přitom svěží a plní energie, nemusíte mít pocit viny. Pokud ovšem pociťujete únavu, nedostatek energie nebo problémy s koncentrací, možná by bylo dobré zvážit prodloužení doby svého spánku. Každopádně pamatujte na to, že kvalita spánku má na naše zdraví obrovský vliv. A to jak fyzické, tak psychické. Spánek by měl být považován za nezbytnou součást našeho každodenního života, stejně jako práce a výživa.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4355892/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7507281/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4434546/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat