Prostreno.cz

Hubnutí přerušovaným půstem má špatný vliv na mozek

Počet příznivců přerušovaného půstu roste a roste, což ale odborníkům velkou radost nedělá. Objevují se mezi nimi názory, že kvůli tomuto dietnímu trendu může mozek začít stávkovat. Jak moc se na člověku podepíše?

O přerušovaném půstu se říká, že je zaručeným dietním zlepšovákem, který navíc pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, přičemž snižuje záněty a podporuje celkové zdraví srdce. Také o něm přemýšlíte? Koneckonců, propagují ho i hollywoodské celebrity, takže fungovat přece musí! Problémem však je, že se nad jeho skvělou pověstí začínají stahovat pořádně velká mračna.

Hubnu, ale mozek nějak blbne?

Výzkumníci z Health Management Institute v Pekingu na základě své studie (1) upozorňují na to, že si hubnutí přerušovaným půstem může nehezky pohrát s mozkem. Dle jejich názoru vede periodické energetické omezení (IER) k dramatickým změnám střevních bakterií, což negativně ovlivňuje mozkovou aktivitu spojenou s pozorností, motorickou inhibicí, emocemi, učením i regulací chutí k jídlu. Všechno tedy nasvědčuje tomu, že díky tomuto stravovacímu režimu člověk skutečně shodí nějaká nadbytečná kila, ale jeho hlava za to draze zaplatí. A to je něco, s čím se rozhodně nepočítalo!

Nelze si toho nevšimnout

„Zdravý, rozmanitý a vyvážený střevní mikrobiom je pro naše chování, energetickou homeostázu i zachování optimální hmotnosti zásadní. Přerušovaný půst však mění osu lidského mozku, střev i mikrobiomu. Pozorované změny jsou vysoce dynamické,“ vysvětluje jeden ze spoluautorů studie, kterým je pekingský vědec a lékař Qiang Zeng (2). Sluší se zmínit, že do průzkumu bylo zahrnuto 25 mužů a žen, kteří přerušovaný půst drželi něco málo přes dva měsíce. Naneštěstí se ukázalo i jinde a jinak, že má tento zeštíhlující režim také další kostlivce ve skříni. Američtí odborníci z Harvardovy univerzity varují, že tento druh půstu může způsobit i nevolnost, přičemž zvyšuje riziko přejídání (3). Také je prý nebezpečný pro jedince užívající některé léky, zejména na krevní tlak a srdeční onemocnění.

Zdroje: (1) www.eurekalert.org/news-releases/1009478, (2) www.nypost.com/2023/12/20/lifestyle/how-intermittent-fasting-can-change-the-way-your-brain-functions-study, (3) www.health.harvard.edu/staying-healthy/4-intermittent-fasting-side-effects-to-watch-out-for






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat