Prostreno.cz

Nedostatek vitaminu D způsobuje břišní pneumatiku

Pokud vám bude chybět „déčko“, může vám i někde něco přebývat. A překvapí vás co! Při nedostatku vitaminu D tělo zvýší produkci jistého hormonu, který hodně nahrává ukládání tuků – zejména v oblasti pasu.

Faldíky na břiše mohou být způsobeny nejen nedostatečným pohybem a nesprávnou stravou, ale také genetikou, stresem, nedostatkem spánku nebo zdravotními problémy, jako je syndrom polycystických ovarií, což je nejčastější příčina neplodnosti. Další možnou příčinou může být nedostatek vitaminu D (2).

Nedostatek vitaminu D jako důvod k nedopnutí kalhot?

Vitamin D je často spojován s kostmi a zuby, nicméně má mnoho dalších důležitých funkcí. V popisu práce má také zlepšovat náladu tím, že ovlivňuje hladinu serotoninu v mozku, posiluje imunitní systém a snižuje riziko některých druhů rakoviny, cukrovky a srdečních chorob. Také může pomoci předcházet nachlazení a virovým infekcím (2). Výzkumníci také podporují názor, že nedostatek vitaminu D může způsobovat ukládání tuku v oblasti břicha (1).

Jdeme hubnout – na slunce

Michael Zemel, což je americký výzkumný pracovník působící na Institutu výživy univerzity v Tennessee, je toho názoru (1), že dlouhodobá absence vitaminu D ve stravě zvyšuje produkci steroidního hormonu kalcitriolu, který má prsty v ukládání tuků. Znamená to tedy, že pokud se nebudete vystavovat hřejivým slunečním paprskům jakožto zdroji zmíněného vitaminu, značně snížíte vlastní bojeschopnost s břišním tukem? Podle tohoto odborníka přes stravování jednoznačně ano. Jenže co si budeme povídat, ono to opalování taky není pro všechny. Takže, jaký je plán B?

Nákupní seznam

Důležitý vitamin, jenž zabraňuje vzniku „pneumatiky“ kolem pasu, můžete čerpat i z jistých potravin bohatých na vitamin D. Mezi ně patří losos, tuňák, sardinky, červené maso, vejce, droždí, žampiony a hovězí játra. K navyýšení hladiny vitaminu D může být také užitečné zahrnout do jídelníčku výrobky z mléka, následně mandle, obiloviny, tofu a ovesné vločky (3). 

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3702462/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441912/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK56061/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat