Prostreno.cz

Signály těla přeplněného vlákninou

Vláknina je pro tělo prospěšná, když to však s jejím přísunem přeženete, můžete se setkat se zdravotními problémy. Co všechno vám hrozí a jak poznat, že s vlákninou máte ubrat?

Vláknina je důležitou komponentou našeho jídla. Pomáhá udržovat zdravou funkci střev, předchází zácpě a mimo jiné podporuje účinnou ztrátu hmotnosti. Jak však populární rčení praví, „čeho je moc, toho je příliš“. I příjem vlákniny se musí držet určité míry.

Optimální denní příjem vlákniny je závislý na kalorickém příjmu jednotlivce. V obecnosti by mělo na každých 1000 spotřebovaných kalorií připadat přibližně 14 gramů vlákniny. Pokud tuto hodnotu překročíte, může se to negativně projevit na vašem zdraví.

S čím předběžně můžete počítat?

Průjem

Přílišný příjem vlákniny může způsobit průjem. Vláknina stimuluje pravidelný pohyb střev, takže pokud jí konzumujete nadměrné množství, můžete se ocitnout na toaletě častěji než obvykle

Dehydratace

Další potenciální hrozbou je dehydratace. Vláknina totiž absorbuje velké množství vody. Pokud tedy konzumujete příliš mnoho vláknité stravy, může to vést k zadržování vody v tlustém střevě a následné dehydrataci ostatních částí těla. Pijte tedy dostatečné množství vody. Lepší rada neexistuje.

Přibývání na váze

Strava bohatá na vlákninu může pomoci při zbavování se nadbytečných kilogramů. Mnozí lidé se proto domnívají, že když její přísun ještě víc podpoří, budou hubnout rychleji. Bohužel, není to tak docela pravda. Přílišný příjem vlákniny nemusí nutně vést k hubnutí, naopak, může přispět k přibývání na váze díky zadržování vody a otokům.

Nevolnost a plynatost

Kromě toho může nadbytek vlákniny způsobit nevolnost po jídle a plynatost - a to zejména po konzumaci potravin bohatých na vlákninu, jako jsou fazole a brokolice, které prokazatelně zvyšují produkci plynu. 

Vlákninu je tedy třeba konzumovat v rozumném množství a nezavrhovat ji, protože je pro nás důležitá, ale je rovněž důležité uvědomit si, že i přílišný příjem může mít negativní důsledky na naše tělo. Je tedy klíčové dodržovat vyváženou stravu a pít dostatečné množství vody.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9268622/, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559033/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat