Prostreno.cz

Odvykání kouření je spojeno s řadou polopravd

Rozhodnutí přestat kouřit je důležitým krokem v životě každého, kdo cigaretám a tabáku propadl. A také je to krok velmi složitý. Přesto stojí za to – konečně přestanete škodit svému organismu!

Tak jako s každou oblastí lidského života, i s odvykáním kouření je spojena celá řada mýtů a polopravd. Ačkoli by se zdálo, že nad nimi člověk prostě mávne rukou a soustředí se na své předsevzetí s tímto zlozvykem přestat, spoustu lidí dokáží tyto mýty odradit již od onoho prvotního rozhodnutí típnout poslední cigaretu.

Jaké mýty se ve spojení s odvykáním kouření objevují nejčastěji?

Když přestanu kouřit, ztloustnu.

Skutečnost: Tohle je asi nejrozšířenější mýtus, který je s odvykáním kouření spojen. A přitom je to úplná hloupost. Ano, někteří lidé skutečně poté, co se rozloučí s cigaretami, přiberou. Jenže důvodem není to, že by absence nikotinu a všech možných zplodin z tabáku nějak „naprogramovala“ jejich tělo k tloustnutí, ale skutečnost, že vymění jeden zlozvyk za druhý. Tedy kouření za jídlo. Pak je samozřejmě logické, že když se budete snažit nahradit cigarety hamburgery a smažákem, ztloustnete. Pokud se dáte na cestu zdravého životního stylu se vším všudy, pak nepřiberete ani deko, naopak můžete ještě zhubnout.

Odvykání je drahá záležitost...

Skutečnost: Ano, nejrůznější nikotinové náplasti či doplňky stravy apod., po kterých musejí někteří „skoro bývalí“ kuřáci sáhnout, aby se k cigaretám nevrátili a opravdu přestali kouřit, jsou poměrně drahá záležitost. Ale ještě než tuto skutečnost využijete jako výmluvu, proč vlastně nemůžete přestat, zkuste si sednout a spočítat, kolik utratíte za cigarety. Měsíční útrata podpůrné prostředky pro odvykání kouření bude vedle útraty za tabákové výrobky vypadat poněkud směšně. Zeptejte se nějakého kuřáka, který svou závislost úspěšně překonal, jak výrazně pomohl svému rodinnému rozpočtu.

Namísto cigaret budu kouřit vodní dýmku, je zdravější.

Skutečnost: Ne. Několik studií se na porovnání škodlivých účinků cigaret a vodních dýmek již zaměřilo a všechny dospěly k poměrně překvapivému závěru – vodní dýmky nejsou v žádném případě zdravější alternativou jiných tabákových produktů! Při kouření těchto dýmek jste vystaveni minimálně stejnému množství škodlivých, karcinogenních látek jako při kouření cigaret. Takže na takovou náhradu raději zapomeňte.

Po těch letech kouření už stejně svému tělu nijak nepomůžu...

Skutečnost: Spousta letitých kuřáků se domnívá, že když si své tělo ničili cigaretami 20 či více let, už stejně nemá cenu, aby přestávali, protože škody na jejich organismu jsou stejně napáchány. Ve skutečnosti není nikdy pozdě s kouřením přestat. Ve skutečnosti už za pouhý rok bez cigarety můžete snížit riziko onemocnění srdce o plnou polovinu! Tři měsíce po poslední cigaretě se zlepší funkce vašich plic a krevní oběh. Po 12 hodinách klesne hladina oxidu uhelnatého ve vašem krevním řečišti. Zkrátka praštit s kouřením se vyplatí v každém věku!

Bez cigaret nezvládnu všechen ten stres!

Skutečnost: Pokud patříte mezi kuřáky, kteří sahají po cigaretách především tehdy, když jsou ve stresu, a proto si nedovedou představit, že by se této „pomoci“ zbavili, pak zpozorněte. Studie prokázaly, že nekuřáci jsou méně úzkostliví než kuřáci a lépe se vyrovnávají se stresem. A týká se to i bývalých kuřáků. Nikotin navzdory své pověsti nepůsobí jako uklidňující prvek při stresu, to je jen další mýtus. To, co vede lidi k tomu, že sáhnou při stresu po cigaretě, je spíše potřeba něčím zaměstnat ruce nebo zvednout se od stresující práce a na chvíli „vypadnout“ ven, aby si vyčistili hlavu. To jde ovšem i bez cigaret!

Když přestanu kouřit, nebudu v práci tak výkonný/výkonná!

Skutečnost: Opak je pravdou. Je prokázáno, že kuřáci jsou nemocnější, hůře se soustředí, navíc kvůli závislosti a potřebě si zapálit pravidelně odbíhají od rozdělané práce a pak musejí začínat od znovu. To nezní moc výkonně... Nekuřáci jsou zkrátka o něco lepšími pracovníky.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat