Vzácné alergie: Na sex i na vodu

Jak se blíží jaro, řada z nás už obnovuje zásoby nejrůznějších léků proti alergiím. Rozkvetlá příroda s námi totiž dokáže občas pořádně zamávat. Na pyl, prach či zvířecí srst je alergická spousta z nás. Ale věděli jste, že jsou mezi námi lidé, kteří jsou alergičtí třeba na vodu?

Vzácné alergie zamotávají hlavu lékařům a pacientům značně znepříjemňují život. Jen si představte, v jaké peklo se musí proměnit tak obyčejný úkon, jakým je sprchování, máte-li již zmíněnou alergii na vodu.

Voda

Jak již bylo řečeno, mezi vzácné alergie patří i alergie na vodu. Nezáleží na tom, jakou má voda teplotu nebo s jakou intenzitou na kůži pacienta dopadá – po styku s pokožkou na ní způsobuje velmi bolestivou vyrážku. Léčba zatím nebyla objevena.

Sex

Teď nemáme na mysli alergii v přeneseném slova smyslu, tedy absolutní psychickou nechuť k sexu, ale fyzickou reakci těla na mužovo sperma. Tato alergie se projevuje například vyrážkou, pocením, otoky intimních partií či ztíženým dýcháním. Dobrou zprávou je, že existuje způsob, jak se jí vyhnout – používáním kondomu. Osvědčil se i „trénink“, některé alergičky si po několikanásobném vystavení svého těla účinkům partnerova spermatu „zvykly“, takže se nežádoucí reakce po čase vytratila.

Sport

Někteří z nás navštěvují posilovnu rádi a pravidelně, jiní z donucení, další vůbec a někteří zkrátka ze zdravotních důvodů do posilovny ani vstoupit nemohou. Alergie na sport se projevuje kožními problémy, zažívacími či dýchacími potížemi. Objevit se může i život ohrožující anafylaktický šok. Léčbou, respektive prevencí, této alergie je samozřejmě absolutní vyhýbání se sportu.


Precizní výklad karet, spolehlivé prognózy do budoucna!
Volejte kartářku Elenu

Slunce

Každý z nás občas zažil situaci, kdy si po vystavení pokožky slunci, odnesl z odpolední procházky i nepříjemnou vyrážku. Skutečně závažná alergie na slunce se však projevuje mnohem horšími symptomy, mezi které patří kromě zmíněných kožních projevů i bolesti hlavy, nevolnost, ale také rozsáhlé puchýře či podkožní krvácení. A to vše již po několika málo minutách na slunci.

Moderní technologie

V dnešním světě se moderním technologiím jen těžko vyhnete – mobilní telefony, počítače, ale třeba i televize nebo mikrovlnná trouba, to vše může u několika jedinců vyvolat alergickou reakci. Pokud se totiž vyskytnou v blízkosti předmětu vytvářejícího elektromagnetické pole, objeví se u nich vyrážky, bolest na hrudi či stavy podobné migréně. Tito lidé musejí zkrátka svůj domov zařídit „postaru“, což je v dnešní době hodně těžké. Skupina osob s alergií na moderní technologie se dokonce musela přestěhovat do jedné oblasti v jižní Francii, kde je nulové elektromagnetické pole. (Čtěte také: Éčka v potravinách. Máme se jich bát a co jsou vlastně zač?)

Boty, spodní prádlo

Tady nejde ani tak o alergii na zmíněné výrobky jako takové, ale na materiály, které se používají k jejich výrobě. Pacientům způsobují otoky, vyrážky, svědění. Výběr oblečení a obuvi se tak člověku s touto alergií neobyčejně ztěžuje…

Chlad

Alergie na chlad – ať už v podobě zimního počasí, vzduchu z klimatizace či studené vody – se projevuje zarudnutím pokožky, vyrážkou, dýchacími problémy, ve vážných případech dokonce i ztrátou vědomí či upadnutím do šoku s následnou smrtí. Pacienti na sebe musejí být velmi opatrní, naštěstí existují léky, které mohou při této alergii pomoci.

Veškeré jídlo a nápoje kromě vody

Snad nejbizarnější alergie ze všech – na světě jí podle oficiálních údajů trpí jediný člověk. Australan Kaleb Bussenschutt může pozřít pouze vodu, led a jeden konkrétní druh limonády. Vše ostatní mu působí vážné zažívací problémy, včetně zvracení a žaludečních vředů, takže jakýkoli pokus o „klasické“ stravování u něho končí hospitalizací v nemocnici. Kaleb proto musí být 20 hodin denně napojen na trubici s umělou výživou. (Čtěte také: Pitný režim a dieta. Kterým nápojům se vyhnout?)
TIP Bety: Nevíte, jakými cviky zhubnout nebo posílit bříško? Chcete se zbavit širších boků? Zeptejte se ZDARMA naší profesionální instruktorky Petry z klubu Holmes Place
 






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Sekaná

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:59
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat