Proč máte alergii na lepek?

Nesnášenlivost potravin či některé alergie mohou být jen odrazem střevní mikroflóry člověka. Tedy její zhoršené či velmi špatné kvalitativní skladby. Podle korejských vědců totiž zlepšení střevní mikroflóry může vést k vymizení nesnášenlivosti lepku či laktózy a dalších běžných součástí potravy.

Kvalita střevní mikroflóry je přitom odrazem kvality životního stylu, tedy skladby stravy, dostatku pohybu a spánku. Čím hůře se člověk stravuje, čím méně konzumuje rostlinné potravy a vlákniny, méně se pohybuje a hůř spí, tím je mikroflóra horší. A dotyčný tím pravděpodobněji začne nesnášet jisté složky potravy, které vyvolávají průjmy a silnější alergické reakce.

Podle korejských vědců totiž bílkovina ze střevních bakterií funguje jako prevence alergických reakcí na lepek, laktózu a další látky obsažené v potravinách.

Při laboratorních pokusech s hlodavci, u nichž byla vyvolána alergie na potraviny, došlo k potlačení alergické reakce, když byly tyto myši vystaveny bakterii Bifidobacterium longum KACC 91563.

Bakterie vylučují mimo svou buňku extracelulární (mimobuněčné) vezikuly (váčky). Ty obsahují bílkoviny a DNA. Vezikuly pak tělo hostitele vstřebává a látky v nich obsažené ovlivňují imunitní systém. A právě vezikuly zmíněného bakteriálního kmene obsahují pět bílkovin bránících vzniku alergické reakce.

„Naše studie jako první svého druhu objevuje mechanismus kontroly potravinové alergie pomocí probiotických kmenů,“ uvedl autor doktor Bo-Gie Yang z Jižní Koreje.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat