Jarní virové nákazy mohou otevřít cestu pneumokokům

Znáte to – organismus dospělých i dětí je po zimě oslabený, a tak jaro často bývá ve znamení nejrůznějších infekcí. Lékaři varují, že i obyčejná viróza může mít druhotně za následek nemoc ještě horší. Je proto dobré být ve střehu, a pokud se stav nemocného nelepší nebo zhoršuje, zamířit raději k lékaři.

Rizikové skupiny

Pneumokoková onemocnění hrozí hlavně dětem a seniorům. Proto by mámy měly zvážit očkování svých dětí. A případně také poskytnout informace seniorům v rámci rodiny. Lidem nad 65 let od nedávné doby přispívá na očkování zdravotní pojišťovna (přičemž u dětí se běžně očkuje již delší čas).

Jednou z bakterií, která často využije oslabení organismu po viróze, je například pneumokok. Způsobuje celou řadu nemocí. „Je například jedním z původců častých zánětů středního ucha. Při nich se dostaví bolest v uchu, často horečka, zhorší se sluch,“ popisuje předsedkyně odborné pediatrické společnosti MUDr. Alena Šebková příznaky časté nemoci u dětí.

O něco méně častý, ale nebezpečnější je podle ní zápal plic. „Ten se projevuje horečkou a zimnicí. Dítě může bolet hlava, je schvácené. Dalším příznakem je pak kašel, který může být suchý nebo vlhký s vykašlávání sekretu,“ dodává lékařka.

Mezi nemoci způsobené pneumokokem patří také velice nebezpečné nemoci jako pneumokoková meningitida či sepse. Zejména kvůli nim odborníci radí nechat očkovat děti proti pneumokokům. Vakcinace sníží i riziko zánětu středního ucha, i když rozhodně ne na nulu (jak bylo uvedeno, původců této nemoci je více). V rámci rodiny by se mělo myslet také na seniory, kterým postupně slábne imunita. Pneumokokové infekce jsou ve vyšších věkových skupinách i častým důvodem smrti.

Rozhodně nečekejme, že medicína – v tomto případě očkování – vyřeší všechno za nás. Dobré bude dopřát dětem dostatek pohybu na čerstvém vzduchu, pestrou stravu, nenechat je pouze vysedávat u počítače a televize. Heslo „ve zdravém těle zdravý duch“ nepatří do starého železa. A i nejstarší členové rodiny mohou pokud možno zůstat aktivní, pokud jim to zdraví dovoluje. Právě na jaře se můžeme zamyslet nad tím, jestli pro zdraví sebe a své rodiny děláme maximum – a pokud ne, třeba něco změnit.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat