Chraňte před alergiemi i své oči. Jak na to?

Pokud patříte mezi alergiky, nejspíš to znáte. Začnou vás pálit oči, slzíte, kudy chodíte, při pohledu do zrcadla vypadáte kvůli zarudlému bělmu spíš jako králík... Ano, i tak se může projevovat alergie. Jak své oči co nejvíce chránit?

Alergická reakce na spojivce vzniká jak přímo, tedy kontaktem alergenu s povrchem oka, tak nepřímo, nejčastěji přes horní cesty dýchací. Proti alergickému zánětu očí je proto třeba bojovat na více frontách.

Alergenu vstup zakázán

Nejlepší cestou, jak se vyhnout alergii, je nepřijít do kontaktu s alergeny. V ideálním případě odjeďte z oblasti zamořené alergenem (o aktuálním výskytu alergenů informuje pylová služba). Omezit kontakt oka s alergeny pomohou i brýle.

Rychlá sprcha

Včasné odstraňování alergenů pomáhá i proti zánětu spojivek. Po příchodu zvenku si omyjte obličej, převlékněte si alespoň svrchní část oblečení a již ho znovu neoblékejte, umyjte si vlasy nebo si je alespoň učešte. Ideální je se osprchovat.

Na nic nečekejte

Nečekejte, až jemné štípání v očích přejde v kruté štípání a oči otečou tak, že nic neuvidíte, nebo až se alergie v podobě rýmy "přesune" i do očí. Již při prvních příznacích dráždění očí a obecně jakýchkoli příznacích alergie začněte užívat předepsané léky nebo vyhledejte pomoc lékaře, či alespoň lékárníka – některé léky proti alergii jsou dostupné i bez lékařského předpisu.

Z nelékových postupů pomáhá omýt obličej studenou vodou, vyhledat stinné tmavé místo (uleví očím), nebo alespoň nasadit brýle proti slunci, dát na oči studený obklad.

Trápí vás alergie? Tipy pro boj s nimi najdete v našem speciálu Alergie!





Sledujte nás na sociálních sítích:

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:53
188 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:41
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:52

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat