Pomáháme společně: Nové přístroje do nemocnic od nadačního fondu AQUAPURA

Dva lékařské přístroje včetně testovacích proužků v celkové hodnotě 54 888 Kč získala od nadačního fondu AQUAPURA, kterého je Bety.cz hrdým partnerem již několik let, Nemocnice Nové Město na Moravě pro pacienty oddělení klinických laboratoří a transfúzní služby (OKLT). Pro osoby s diagnostikovanou tromboembolickou nemocí, které podstupují antikoagulační léčbu, jsou tyto přístroje velkým přínosem, jelikož dokáží monitorovat hodnoty INR pouze ze vzorku kapilární krve a navíc v krátkém časovém intervalu.

Původně jsme s nadačním fondem začínali dovybavením hematologických oddělení nemocnic v Královéhradeckém kraji a jsem velmi rád, že se činnost fondu rozšířila a uplatňuje se také v dalších krajích, jako jsou Pardubický, Liberecký, Olomoucký a nově v Kraji Vysočina. Těchto přístrojů je v nemocnicích obecně nedostatek, a my se snažíme tuto situaci změnit,“ řekl JUDr. Pavel Staněk, zakladatel a předseda správní rady nadačního fondu AQUAPURA.

Nadační fond AQUAPURA se šestým rokem zaměřuje na zvýšení kvality péče o pacienty s poruchami srážlivosti krve. Jeho hlavní aktivitou je zlepšení vybavenosti nemocnic, ve kterých jsou léčeni pacienti s tromboembolickou nemocí (TEN). Daroval již 40 lékařských přístrojů nemocnicím v různých místech České republiky. Jsou používány k měření hodnot INR krve pacientů, kteří podstupují antikoagulační terapii. Pro správnou účinnost léku je potřeba těmto pacientům v pravidelných intervalech měřit hodnotu protrombinového času, vyjádřeného jako INR (International Normalized Ratio).

Tento přístroj jsme na našem oddělení dosud neměli. Myslím si, že bude velkým přínosem, a to především u pacientů, kteří mají špatný stav žil, tedy zejména onkologičtí pacienti po chemoterapiích. Dále mohou být jistě přínosem pro ty nemocné, kteří z nějakého důvodu mají problém s dojížděním, a tak je možno monitorovat jejich hodnoty INR v domácím prostředí a konzultovat následně telefonicky. Činnost nadačního fondu AQUAPURA je velmi záslužná a roky přispívá ke zlepšení péče o pacienty s tromboembolickou nemocí,“ řekla primářka MUDr. Vlasta Musilová z oddělení OKLT Nemocnice Nové Město na Moravě. Přístroje jsou používány při měření hodnot INR u pacientů, kteří užívají Warfarin a potřebují pravidelný monitoring krve. „V průměru ošetřujeme 200 těchto pacientů měsíčně. Při nastavování léčby musí dojíždět i 2-­3x týdně, u dlouhodobých pacientů jsou kontroly po 4-­6 týdnech. Ale poruchy srážlivost se netýkají jen pacientů na Warfarinu, tedy dalších 100 osob měsíčně dochází na diagnostiku a léčbu jiných poruch srážlivosti krve,“ upřesnila MUDr. Vlasta Musilová.

V Kraji Vysočina zároveň uspořádal nadační fond AQUAPURA ve spolupráci s dlouholetým odborným garantem doc. MUDr. Petrem Dulíčkem, Ph.D., hematologem Fakultní nemocnice Hradec Králové, další ze svých osvětově vzdělávacích přednášek, které pravidelně pořádá pro studenty středních škol a širokou veřejnost na téma tromboembolická nemoc. Setkání se zúčastnilo přes 70 studentů Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické ve Žďáře nad Sázavou. „Myslím, že se situace ohledně informovanosti veřejnosti zlepšila oproti období např. před 10 lety. Třeba u mladých žen před nasazením hormonální antikoncepce již jsou znalosti o problematice trombofilií rozšířené. Ale i přesto je stále nutno o těchto tématech laickou veřejnost informovat, zvláště o projevech tromboembolické nemoci, aby včas vyhledali lékaře a nechodili 14 dní s oteklou a bolavou nohou a pak neskončili v nemocnici až s plicní embolií,“ dodala MUDr. Vlasta Musilová.

Pro více informací navštivte www.aquapura.cz nebo Facebook.com/nfaquapura.






Celkem 12 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:20
26 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:17
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat