Není bolest jako bolest

Bolest je reakce těla, která signalizuje, že s námi není něco v pořádku. Nejčastěji trpíme bolestmi zad a hlavy, ve stáří pak i bolestmi souvisejícími s opotřebením kloubů, cév a nervové soustavy.

Po celém těle - na kůži, ve svalech, kloubech, cévách, sliznicích i na povrchu vnitřních orgánů - jsou nocisenzory, které zaznamenávají bolest, signál o ní pošlou míchou do mozku, který ho vyhodnotí a zareaguje tím, že např. zvedneme ruku ze žhavé plotny.

Bolest vnímáme každý s jinou intenzitou, přesto rozlišujeme dva základní druhy bolesti:

  • příčinou bývá zranění, poškození tkáně – bolest vyvolá v těle tvorbu hormonu noradrenalinu i silné pocení, zrychlí se tep, stoupne tlak a opět rychle klesne, zvětší se zorničky. Trvá krátce, maximálně pár dní (třeba po operačním zákroku).
  • chronická – takto se označuje bolest trvající déle než tři měsíce, kdy nervový systém hlásí trvalou změnu v organismu a člověk postižený takovou bolestí trpívá proto i depresí. Už není varující, ale stala se sama nemocí.

Jak si pomoci sami?

Na bolesti hlavy pomáhají obklady, ale také akupresura a hořčík s vápníkem, jejichž dostatečné množství snižuje svalové napětí a udržuje zdravé cévy. Proti bolesti zad a kloubů často pomohu masáže nebo změna židle a matrace v posteli. Největší zátěží organismu je však stres, takže jeho eliminace, je velkým krokem ke zdraví.

Při bolestech lze jako první řešení použít některé z analgetik, například volně prodejný lék VALETOL®, jehož účinek nastupuje do 30 minut po podání a trvá několik hodin. Můžete ho použít jak při bolestech hlavy, zubů, migréně, tak i při bolestech pohybového ústrojí, po operacích, při bolesti doprovázející nachlazení a chřipku, nebo při bolestivé menstruaci.

Prevence

Bolestem hlavy, zad i kloubů lze předejít zdravým pohybem na čerstvém vzduchu, vždy ve vhodné obuvi, dále plaváním či jízdou na kole, která posiluje i kardiovaskulární systém. Důležitá je i správná výživa s dostatkem ovoce a zeleniny, ale také s tuky obsahující omega 3 mastné kyseliny, ořechů a semen a potravin plných vlákniny.

VALETOL®, tablety - registrovaný léčivý přípravek. Perorální podání. Propyphenazonum 300 mg, Paracetamolum 150 mg, Coffeinum 50 mg v 1 tabletě. Před použitím si přečtěte příbalovou informaci.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:27
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:11
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:26

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat