Které potraviny jsou nejlepšími bojovníky proti vyčerpání?

Únava je součástí lidského života. Tělo nám takto signalizuje, že si potřebuje odpočinout, zregenerovat se. Být unavený večer je přirozené. Co když se ale nadměrná únava dostavuje přes den i ve chvílích, kdy potřebujeme být nejvíce výkonní? Když potřebujeme, aby nám to v práci myslelo, nebo jsme měli dostatek sil na zvládání rodičovských povinností?

Prvním krokem je zamyslet se nad svým životním stylem. Pokud nám v životě chybí psychická pohoda, nebo trpíme dlouhodobým spánkovým deficitem, tak samotné zdravé potraviny zázrak nezařídí. Přesto nám účelně volená strava může pomoci začít se cítit lépe a vykročit tak z bludného kruhu únavy. 

Nejlepší je začít problém řešit okamžitě. Zařadit do jídelníčku potraviny, které dodávají nejen energii, ale i spektrum biologicky aktivních látek, které podporují vitalitu organismu i dobrou náladu.

Vločky nad zlato

Mezi takové potraviny patří třeba ovesné vločky, které drží vyrovnanou hladinu krevího cukru a dodávají potřebnou energii postupně. Obzvláště v zimních měsících je vhodné dopřát si ke snídani teplou kaši obohacenou o nastrouhané jablko a skořici, která zahřívá organismus a působí antibakteriálně.  Pro lidi, kteří ráno bojují s každou minutou, je pak vhodné večer před spaním připravit během pár minut “kaši do skleničky”. Jak na ni? Nejpraktičtější je použít menší zavařovací sklenici s víčkem. Do třetiny nasypeme  ovesné vločky, hrstku mandlí, rozinek nebo plodů goji, další třetinu tvoří jogurt a poslední třetinu mléko, které může být rostlinné. Do rána se vše propojí, nabobtná a snídaně je okamžitě k dispozici.

Další rychlou možností, jak z vloček vyrobit rychlou dobíjecí snídani, jsou koktejly. Oblíbené ingredience vložte do smoothie mixeru a během minuty snídáte. Takový koktejl je možné vzít i někam na cestu do vhodné lahvičky. Chuťově atraktivní je kombinace jemných ovesných vloček, banánu, kešu ořechů a kakaových bobů, která skvěle nastartuje organismus a zajistí i lepší náladu.

Síla z klíčků

Dalším životabudičem jsou čerstvé klíčky, konkrétně naklíčené luštěniny. V klíčku je vše, co rostlina potřebuje ke svému životu a my toho můžeme využít. Nechat si doma naklíčit fazolky mungo nebo čočku je velmi snadné a levné, zvládnou to i děti.  Klíčky je pak možné přidávat do salátů, těstovin, pomazánek nebo jako přílohu k hlavnímu jídlu. Podstatné je zařadit je do jídelníčku každý den, abychom brzy cítili výsledek.

Exotičtí pomocníci

Unavený organismus dokážou povzbudit i sušené plody goji nebo moruše, které jsou nabité antioxidanty a jsou využívány v tradiční čínské medicíně právě k léčbě únavového syndromu. Seženeme je běžně v obchodech se zdravou výživou a spolu s bílým jogurtem vytvoří zdravou svačinu.

Čerstvé šťávy

Tu správnou energii do žil také mohou doplnit čerstvé zeleninovo-ovocné šťávy. Zelenina by ale vždy měla převažovat.  Nejprospěšnější je odšťavňovat sezonní a lokální druhy. V zimních měsících tedy řepu, celer, mrkev, kapustu, křen, zelí, které je vhodné zjemnit šťávou z jablek, případně dosladit lžičkou medu od včelaře.

Neocenitelné bylinky

Další možností, jak podpořit vitalitu organismu, je zajistit si pravidelný přísun zelených bylinek. A nemusíte mít zahradu a nemusí být léto. Stačí Vám parapet, na kterém si během zimy můžete pěstovat třeba řeřichu. Mělká nádobka, vata, voda a semínka za pár korun, to je vše, co k tomu pořtebujete. A brzy se můžete těšit ze zeleného porostu. Řeřicha je bohatým přirozeným zdrojem vitaminu C a dalších vitaminů, minerálů či fytochemických látek. Zkuste si ji nasypat na žitný chleba s máslem. Ty nejobyčejnější věci bývají nejlepší a nejzdravější...

Ve chvíli, kdy dlouhodobě cítíme únavu, která je známkou vyčerpání organismu, nepodceňujme ji. Tělo se nám snaží říct, že buňky nedostaly s potravou dostatek živin a nemohou tak poskytovat proud čerstvé energie, kterou tolik potřebujeme ke zvládání všech povinností a radostí. Pomůže nám odpočinek, spánek, očista těla. Základem ale vždy bude strava, která našemu tělu dává, ne bere... 

Recept na zimní energii do žil

Odšťavněte červenou řepu, celer, mrkev, brokolici, jablko. V případě nachlazení lze brokolici vyměnit za křen a citron. Vyrobíte si tak silnou antibakteriální šťávu.

Kamila Metzová, varilamysicka.cz







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat