Au, to byla rána. Máme jet na pohotovost?

Zima přináší spoustu příležitostí k úrazům. Sníh, náledí, únavu, kvůli které ztrácíme ostražitost… Pády nejsou v tomto období ničím výjimečným. Velmi často se při pádu uhodíme i do hlavy. Jak poznat, že je nutné vyrazit na pohotovost?

Spousta lidí má tendenci úrazy zlehčovat. Jenže právě úrazy hlavy patří k těm nejnebezpečnějším. A tak není radno je brát na lehkou váhu. Pokud máte po pádu některý z následujících příznaků, výlet do ordinace lékaře rozhodně neodkládejte!

Bolest hlavy

Jistě, koho by po nárazu hlava nebolela. Ale pokud bolest přetrvává delší dobu a přidávají se i další příznaky, jako například slabost, únava, případně se bolest zhoršuje, neváhejte – může se jednat o otřes mozku!

Ztráta čichu

Je jedním z příznaků vážného poranění mozku, a tak ho nikdy nepodceňujte! Tento příznak je sice obtížně zjistitelný (spoustu lidí ani nenapadne, že vlastně nic necítí), ale pokud ho budete mít na paměti, zaměřte se po úrazu na svůj čich!

Potíže s pamětí

Náhlé potíže s pamětí, které se u vás objeví po pádu, jsou také jedním z varovných znaků, že můžete mít zranění mozku. Pokud si jich u sebe (nebo svého blízkého, který se uhodil do hlavy) všimnete, vydejte se raději k lékaři (a nebojte, v drtivé většině případů se paměť zase vrátí).

Motání hlavy

Tento symptom může provázet úraz hlavy i tehdy, když se o nic vážného nejedná, ale přesto ho nepodceňujte! Jestliže se vám motá hlava delší dobu, je vám na omdlení apod., je výlet na pohotovost nutností! Můžete mít otřes mozku, ale i vážnější poranění.

Zvracení

Bývá příznakem otřesu mozku, ale také fraktury lebky – a tak nečekejte a vydejte se k lékaři, který provede potřebná vyšetření a případně stanoví léčbu. Pamatujte, s mozkem není radno si zahrávat!

Rada na závěr: I když žádný z výše popsaných příznaků nemáte, ale trápí vás pochybnosti, zda jste si při pádu nějak vážněji neublížili, raději vyhledejte lékařskou pomoc (u dětí raději vždy). I kdyby lékař konstatoval, že jste zdraví jako rybičky, budete mít klid. A co víc – každý lékař vám potvrdí, že je lepší nic nezanedbat, především když je ve hře tak důležitý orgán, jakým je mozek!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:36

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat