Proč si dát raději ranní než večerní sprchu?

Pokud chce člověk přiběhnout do práce plný tvůrčích nápadů a neotřelé invence, měl by po probuzení skočit rovnou do sprchy. Právě ranní sprchování má podle vědců z Harvardovy univerzity pozitivní vliv na kreativitu.

Ale zase večerní sprchování pomáhá lépe usnout a spát. Voda totiž tělo připraví o část tepla a snížení tělesné teploty startuje přirozeně proces usínání a spánku.

Pro stresované jedince, kteří potřebují nakopnout po ránu k tvořivosti, je ale mnohem lepší ranní sprcha.

„Při ranním sprchování se kognitivní procesy uvolní, obnoví a regenerují, nápady a řešení se nenuceně začnou prezentovat samy v naší mysli,“ vysvětluje doktorka Shelley Carson, psycholožka z Harvardovy univerzity.

Naopak večerní sprchování, které účinně zchlazuje tělo, doporučuje lidem, kteří mají problém s usínáním. A možné je sprchovat se také večer i ráno a využít obou výhod. Ovšem nesmí se v obou případech používat mýdlo, sprchový gel či jiný saponát, neboť příliš narušují mikroflóru na kůži.

Mýdlo versus bakterie

Někteří odborníci dokonce mýdla či sprchové gely, respektive jejich každodenní používání, spojují s tak často se vyskytujícími kožními potížemi. Přední mikrobioložka a gastroenteroložka Robynne Chutkanová z Marylandu tvrdí, že příčinou řady kožních onemocnění je používání mýdla a sprchových gelů na celé pokožce. Ničí se tím nejen bakterie škodlivé, ale především ty blahodárné, které pokožku ochraňují. Mnozí lidé mají kvůli mydlení pokožky celého těla mykózy, akné a ekzémy.

Mýdlo podle Robynne Chutkanové patří jen na ruce a intimní partie či do podpaží, kde se člověk nejčastěji potí a kde je teplé a vlhké prostředí pro množení zápach produkujících bakterií. Na kůži zbytku těla ale svou práci odvedou blahodárné bakterie. Ty nás chrání po miliony let a hubí všechny ty mikroby, kteří můžou páchat neplechu a vyvolávat onemocnění.

Podle odbornice není třeba se mydlit ani po cvičení a náročné práci. Pot stačí smýt vodou. O zbytek se postarají blahodárné bakterie. Lidem také doporučuje pobyt na venkově a na farmě aspoň jednou týdně. Mohou tam prý nachytat mnoho druhů blahodárných bakterií. Jinak je potřeba dodržovat zdravý životní styl. Hodně pít čistou vodu, jíst zdravě, pohybovat se, nosit vzdušné bavlněné oblečení a často převlékat postel a měnit ručník.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Čočková polévka

(1 hlasů)

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat