6 chyb, které děláte během „svých dnů“

Ačkoli většina z nás menstruuje pravidelně od puberty, tedy už řádku let, neznamená to, že si „své dny“ neznepříjemňujeme některými chybami. Třeba těmi nejčastějšími z našeho seznamu.

Najdete se v následujících řádcích?

Chyba č. 1: Ládujete se léky

Bolestivá menstruace trápí spoustu žen. Většina z nás rychle sáhne po lécích proti bolesti. Ačkoli se nám uleví a není sporu o tom, že v určitých situacích jsou pilulky nevyhnutelné, mohou mít řadu vedlejších účinků (zatěžují žaludek, játra i ledviny).

Bolest při menstruaci je možné zvládnout i jinak. Zkuste těsně před svými dny zvýšit svůj příjem hořčíku, vápníku a vitaminu B6. Díky této kombinaci zvládnete nepříjemné „efekty“ menstruace o něco snáz. A s menším množstvím prášků.

Chyba č. 2: Neměníte dostatečně často tampony a vložky

Jak často bychom vlastně měly měnit hygienické potřeby, které během menstruace používáme? Platí, že tampony bychom neměly mít zavedené déle než 4 hodiny (výjimečně 6 hodin). U vložek to platí podobně – měňte je alespoň jednou za čtyři hodiny.

Nezáleží ani tak na síle menstruace (i když ta je samozřejmě také důležitá) – i při slabém krvácení může na hygienických potřebách dojít k množení řady bakterií, které by vaše intimní partie osidlovat neměly.

Jestliže víte, že nebudete mít možnost výměny vložky či tamponu po delší dobu, vyzkoušejte menstruační kalíšek, který „vydrží“ až 8 (někdy i 12) hodin.

Chyba č. 3: Používáte parfémované vložky

Ačkoli z případného zápachu během menstruace má strach většina žen a dívek, řešením by neměly být parfémované hygienické potřeby. Ty jsou plné syntetických vůní, a tedy spousty chemikálií, které mohou vést k podráždění pokožky intimních partií a ve výsledku i přispět k nejrůznějším vaginálním infekcím.

Chyba č. 4: Podceňujete spánek

Během období před menstruací (kdy většina z nás zápasí s premenstruačním syndromem) a v jejím průběhu byste měla dbát na to, abyste měla dostatek spánku. Jinak své tělo zatěžujete stresem – a ten ještě zhoršuje všechny nepříjemné projevy menstruace (únava, křeče, podrážděnost, bolesti svalů apod.). Proto si dejte pozor, abyste si skutečně dopřávala oněch 8 hodin denně.

Chyba č. 5: Vynecháváte pohyb

Jakmile „to“ dostanete, odvoláte hodinu ve fitness centru, nejdete běhat a ani doma si nedáváte svou „půlhodinku poskakování"? Chyba.

Pohyb totiž může pomoci odbourat špatnou náladu, uleví od menstruačních křečí a zmírní nafouklé bříško. Pozor ale na posilování břicha – to odborníci během menstruace příliš nedoporučují.

Chyba č. 6: Utápíte se v kávě

Únava je jedním z nejčastějších vedlejších efektů menstruace. A tak spousta z nás často sahá po šálcích s kávou – protože jak jinak tělu dodat rychle energii? Ačkoli na chvíli se vám možná přestanou zavírat oči, z dlouhodobého hlediska se únavy nezbavíte.

Navíc kofein během menstruace může prohloubit úzkost nebo depresivní pocity (jako bychom s nimi nebojovaly už tak). Raději jeho konzumaci omezte na minimum.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat