Dejte si dneska třešňový džus. Pomáhá usnout a kvalitněji spát

Poruchy spánku trápí stále více lidí. Může za to více faktorů, mimo jiné stresující životní styl, nekvalitní životní prostředí, světelný smog v noci a civění do monitorů dlouho do večera. Existuje celá řada kroků duševní a fyzické hygieny, která usnadňuje usínání a podporuje kvalitní spánek. Jedním z těch výživových je podle nových výzkumů konzumace třešňového džusu.

Ovocný nápoj je vychvalován delší dobu také kardiology. Nedoslazovaná šťáva z třešní totiž obsahuje spoustu antioxidantů, které působí blahodárně na celou oběhovou soustavu. Také je známo, že působí blahodárně na svaly a pomáhá se zotavit při chorobě z výrazné změny časových pásem zvané jet lag.

„Mnoho atletů dobře ví, že třešňová šťáva podporuje spánek, když ji vypijete hodinu před odchodem do postele,“ tvrdí Nigel Mitchell ze společnosti Healthspan Elite.

Ale podle vědců z Louisiana State University, kteří experimentálně zkoušeli účinky popíjení třešňového džusu, se dostaví účinek již velmi záhy.

„Po dvou týdnech popíjení sklenice džusu před odchodem do postele se u lidí trpících nespavostí v průměru prodloužil spánek o třiaosmdesát minut za noc,“ tvrdí autoři z Louisiany.

Třešně jsou bohatým zdrojem tryptofanu, který se mění v těle na hormon spánku melatonin.

Nejen třešně

Třešně nejsou jedinou potravinou, která může napomoci delšímu a kvalitnějšímu spánku. Vedle nejrůznějších bylinek, jako je levandule, heřmánek či meduňka, vám do říše snů pomůže i obyčejná bílá rýže. Alespoň to tvrdí japonští vědci. Ale její častá konzumace není tak docela bez rizika...

Při studiu dvou tisíc osob se autorům z Kanazawské univerzity podařilo potvrdit, že čím více rýže dotyční večer před odchodem do postele snědli, tím kvalitněji pak spali. Japonští vědci také srovnávali účinky chleba a těstovin, potravin, které mají poměrně vysoký glykemický index. Ale po jejich konzumaci nebyl spánek tak kvalitní jako po konzumaci bílé rýže. „Chléb a těstoviny mají nižší glykemický index, což může hrát zásadní roli,“ tvrdí vědci.

Potraviny s vysokým glykemickým indexem jsou takové, v nichž je velké množství sacharidů, které se rychle štěpí na jednoduché cukry. Tyto potraviny zvyšují hladinu aminokyseliny tryptofanu, kterou tělo používá na syntézu serotoninu. Ten přitom vyvolává spánek.

U potravin s vysokým glykemickým indexem však musíme být opatrní. V jídelníčku by jich mělo být denně jen malé množství. Konzumace bílé rýže může zvýšit riziko onemocnění diabetem 2. typu. Nejvyšší riziko je u osob, které ji konzumují velmi často. Pro západního člověka je podle vědců z Harvardovy univerzity dobré dopřát si jen dvě porce této obiloviny týdně.

Každý přírůstek v denním příjmu bílé rýže souvisí s malým, ale významným zvýšením rizika diabetu. Je zcela určitě v pořádku, když jíme bílou rýži jednou či dvakrát týdně, ale konzumace bílé rýže tak, jak jsou zvyklí lidé v Asii, zvyšuje výrazně riziko diabetu,“ tvrdí doktor Qi Sun z Harvardovy univerzity.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat