Zažeňte premenstruační syndrom jídlem. Co pomůže?

Jako by nebyla „zábavou“ sama menstruace, pro mnohé z nás je „výživných“ i několik dní před ní. Nafouklé bříško, zažívací obtíže, problémy s pletí, výkyvy nálad… To je jen malý výčet symptomů premenstruačního syndromu. Co s ním?

Premenstruační syndrom (neboli PMS) sice nepatří k nemocem, ale život dokáže znepříjemnit výrazně. Jak si od něj pomoci bez chemie? Zkuste na jídelníček zařadit následující potraviny!

Jogurt

Obsahuje vápník, který se v několika studiích ukázal jako skvělý prostředek prevence PMS (některé příznaky syndromu byly spojeny právě s nedostatkem tohoto minerálu).

Navíc přátelské bakterie v jogurtu pomohou se zažíváním – nafouklým břichem či zácpou, kterou některé ženy v těchto dnech trpí.

Tuňák

Ujíždíte na tuňákovém salátu? Pak ho na jídelníček zařaďte především ve dnech předcházejících menstruaci. Obsahuje totiž vitamin D, který je nejen potřebný pro zdraví kostí, ale také dokáže mírnit některé z příznaků PMS. Kromě toho je jeho nedostatek spojen s depresivními náladami – a ty během PMS také nejsou výjimečné…

Kuřecí maso

Nejenže představuje zdroj kvalitních bílkovin, ale pro naše zažívání podrážděné během PMS bude určitě „přátelštější“ než červená masa. Kromě toho obsahuje vitaminy skupiny B, které pomáhají při PMS – nejen našemu tělu, ale také naší náladě.

Kešu oříšky

Cítíte se během PMS psychicky na dně? Sáhněte po hrsti oříšků kešu, vaše nálada se výrazně zlepší. Kromě prospěšných tuků a vitaminů obsahují také zinek, který zmírňuje bolestivé projevy a napětí spojené s PMS.

Ovesné vločky

Že jste zatím nepropadla trendu zdravé domácí ovesné kaše k snídani? Alespoň během PMS byste si ji ukuchtit měla. Nejenže obsahuje spoustu kvalitní vlákniny, která podpoří zdravé zažívání, ale také ve vločkách najdete mangan, který působí pozitivně na naši náladu i na případné křeče a bolestivé projevy PMS.

Zelený čaj

Potřebujete dodat rychle energii? Pak namísto po kávě sáhněte během PMS po zeleném čaji. Získáte v něm i zdroj skvělých antioxidantů, které dodají tělu potřebné živiny, ale také pochoutku, která vám zaručí lepší náladu.

Banány

Bude je milovat nejen vaše podrážděné zažívání, ale také váš mozek, respektive vaše nálada. Už žádné výkyvy, žádné záchvaty slz a depresí. Navíc banány jsou velmi univerzální surovinou – můžete je jíst syrové, ale skvělé jsou z nich lívance (proč se během PMS nerozmazlit) a dokonale dochutí zmíněnou ovesnou kaši nebo jogurt.

Co dál?

Které další potraviny se v nejrůznějších studiích ukázaly jako přírodní pomocníci v boji proti PMS? Například:

  • sója
  • cizrna
  • slunečnicová semena
  • šafrán
  • losos






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

19 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat